Providence Capital

Game Stop of Game Over?

Bubbels

Velen onder ons zullen zich de tech-bubbel eind jaren 90 herinneren. Het gesprek van de dag ging toen over aandelen en opties van veelal nieuwe, vaak onbekende bedrijven, die nauwelijks winst maakten. Dat was een veeg teken van de dingen die daarna misgingen. Dezer dagen zijn het volwassen centrale bankiers en zich stierlijk vervelende jongeren, die helpen met bellen blazen. Als je elkaar op sociale media opjut om aandelen van verlieslatende bedrijven als Gamestop richting Mars te katapulteren, dan weet je dat het spoedig ‘game over’ zal zijn. Maar die geldcreatie van die volwassen centrale bankiers, nog steeds midden in een pandemie, dat kon best nog wel een tijdje duren. En dat samen met massa’s volwassen politici, van alle politieke kleuren en uit vele landen, die de overheidsuitgaven op ongekend hoge niveaus houden, ook dat gaat niet meteen stoppen. Die spectaculaire groei van de staatsschuld gaat nog wel even door. En het verschil tussen de korte en de lange rente in de VS begint alweer wat op te lopen. Blijkbaar voorziet de markt dat ook de inflatie haar laagste punt voorbij is. En heeft ook die schuldcreatie een prijs.

Dus ja, er doen zich gekke dingen voor, met name in allerlei technologie-segmenten, waar bijzondere waarderingsniveaus wellicht niet houdbaar zijn. Maar mede het gevolg zijn van een serieuze transitie in de samenleving. Terugslag en beurscorrecties horen daar ook bij en zouden dan niet mogen verrassen. Maar die fiscale en monetaire stimulansen, die blijven, net zo lang totdat de pandemie voorbij is en de economie weer is hersteld. En die jongeren straks ook weer aan het werk gaan of hun studie vervolgen. En andere spannende dingen kunnen gaan doen, buiten financiële markten. Dat kan een hoop ellende schelen.

Impact vaccin op beurs

Toch leidt dit alleen maar af van waarover het echt gaat: Covid-19 en de strijd om het vaccin. Want strijd kun je dit zo langzamerhand wel noemen. De reactie van de EU richting AstraZeneca zegt iets over de paniek die over de tegenvallende leveranties is uitgebroken. Net zoals de verwachting dat het vaccin spoedig verlossing zou brengen en markten vertrouwen gaven, zo is de productievertraging bij de grootste leveranciers slecht nieuws. Vrijwel alle landen zullen hun vaccinatieprogramma’s moeten spreiden over langere periodes. De lockdowns gaan zo wellicht langer duren en de economie kan pas later ‘open’. Het wordt weer moeilijker voor de oude, fysieke economie, maar ook de overheidsuitgaven dreigen zo weer hoger uit te vallen. Aan de andere kant kun je beweren dat overheden en centrale banken nog langer het gaspedaal ingedrukt zullen houden om ook deze periode te overbruggen. En dat de opluchting na die vaccinering, letterlijk tot een grote opleving zal leiden. Want de mentale vermoeidheid begint toch wel toe te slaan.

Alternatieven op financiële markt

Maar we moeten door. Hoeveel veerkracht hebben we nog en hoeveel veerkracht hebben financiële markten? Obligaties blijven duur en cash biedt -0.5%. TINA, There Is No Alternative, blijft dan een sterk argument voor aandelen, maar niet tot elke prijs natuurlijk. Want aandelen lijken al stevig gewaardeerd. En verdienen op deze niveaus geen overwogen positie in de portefeuille.

Toch heeft TINA niet helemaal gelijk. Er zijn wel degelijk alternatieven waar we nog steeds veel tijd en geld insteken: Private Debt, Infrastructuur en alternatieve geldmarktfondsen op het gebied van trade finance/factoring, zoals ook in onze vorige nieuwsbrief toegelicht. Voor de goederenhandel is het zelden game over, ook niet in een pandemie. De regels van dat handelsspel kunnen wel veranderen. Vraag dat maar aan de Britten. Goederenhandel vergt een flexibele, competitieve instelling en misschien zijn de Chinezen er daarom wel zo goed in. En wellicht verklaart dit ook een deel van de inhaalslag van Emerging en Frontier markten.

Verenigde Staten

Tot slot de VS, het land dat Trump naar beneden haalde, maar onder Biden nieuwe kansen krijgt. En terug is op het wereldtoneel, bij het klimaatakkoord en meteen ook bij het nucleaire bewapeningsakkoord met Rusland, dat verlengd werd. Waar wetenschappers weer een rol gaan spelen bij het regeringsbeleid en de pandemie echt zal worden aangepakt. En serieuze, ervaren, (en misschien te oude) politici en deskundigen de nieuwe regering body geven. Amerika is weer op de weg terug. Misschien moet het haar hegemonie straks overgeven aan China, met grote tegenzin, dat wel. Maar waar Game Stop dreigde onder Trump, zal het onder Biden nooit Game Over zijn.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer