Providence Capital

Tesla wordt steeds goedkoper

Tesla-rijder Wouter Weijand heeft spijt van de aanschaf van zijn Tesla. Veel te duur! Met een beetje geduld had hij er eentje voor bijna niets gekregen.

Er wordt veel geschreven over Tesla, hoe duur dat aandeel wel niet is. Maar misschien komt die performance wel door die geweldige prijsdaling van de auto’s. Door de fantastische schaalvergroting van dit iconische merk (ze maken ruim 5% van het aantal auto’s dat Toyota op de markt brengt), kon men de prijzen vast flink omlaag brengen.

Onderstaand de geschatte prijsontwikkeling van de Model S Performance sinds haar lancering, in Bitcoin, zoals Elon dat immers graag wil. U ziet, het was een wilde rit al die jaren. Niet verrassend natuurlijk met die Performance-versie. Maar ook wel een beetje triest voor al die blijde rijders, die ontzettend goed moesten timen om een goede aankoop te doen. Nee, hier had je ook helemaal niets aan de auto-pilot versie.

De afloop van dit verhaal kent alleen maar verliezers. Je had nooit de auto moeten kopen en gewoon al die jaren geduld moeten hebben. Nu is die klasbak bijna voor niets te krijgen. Ik kan het weten, ook al rijd ik dan maar in een Model 3, ik weet hoe stom dit voelt.

Hoe is dit nu gekomen? Ik vermoed dat grondstoffen hierbij toch vooral een hoofdrol hebben gespeeld. Met name de laatste tijd zijn grondstoffen flink in prijs omlaag gegaan. Verbazingwekkend is dit natuurlijk niet: er worden enorme hoeveelheden van gedolven, voor al die elektrische auto’s, en dus gaat de prijs omlaag.

Die inkoop is ook niet makkelijk te timen, maar goed, laat dat maar aan Elon over: die zorgt wel dat ie van een hype afblijft en keurig toeslaat als iedereen ligt te slapen.

Moraal van het verhaal: het was blijkbaar super verleidelijk om in te stappen, in die auto dan, maar alleen als je deze Tantalus-kwelling kon weerstaan, was je echt een held geweest!

Tot slot: laat u in de showroom niet afleiden door die digitale-led-stickers op de auto’s, met continue veranderende prijzen. Dat doet Tesla alleen om je te testen. Bij elke auto staat ook een rad van avontuur, waar je aan mag draaien. Als het rad tot stilstand komt, wordt de prijs van jouw auto automatisch gefixeerd. Dat doen ze voor de kinderen: zo wordt dit een heerlijk uitje voor het hele gezin!

Veel leuker kan Tesla het niet maken, veel goedkoper ook niet meer, zou je denken…..

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer