Providence Capital

Wouter Weijand for President

Met een rentetaks is onze pensioencrisis eenvoudig opgelost. Ook spaarders hebben dan geen reden meer om te klagen. Columnist Wouter Weijand begint een politieke partij.

Wat doe je als politicus als je iets onwenselijk duur vindt? Precies, dan maak je het nog duurder om toekomstige kopers af te schrikken. In Londen deed men dat door de aankoopbelasting op dure huizen en tweede woningen te verhogen. Aanvankelijk schrok dat kopers nog maar weinig af, maar het tempo van prijsstijgingen zakte wel degelijk. Succesvoller was de politiek natuurlijk met het Brexit-referendum, waarna de leegloop van de huizenbubbel pas echt lekker op gang kwam. En de charismatische Boris Johnson zorgde voor versnelling van de daling van het pond. Qua total return al met al een succesvolle vorm van afschrikking.

Beetje pleuris graag

Maar is dit ook een leerpuntje voor de Amerikaanse Congresleden, die pleiten voor een heffing op dollaraankopen ten behoeve van investeringen in de VS? Zijn ze de tijden vergeten waarin aanmerkelijk hogere Amerikaanse rentes de internationale belegger moest verleiden de Amerikaanse tekorten te financieren? Nee, ze willen ons geld niet meer, tenzij wij de ‘import’heffing voor lief nemen. Een lagere dollar zou gewenst zijn om de export te stimuleren. Misschien niet helemaal op z’n Argentijns, maar een beetje pleuris mag er wel uitbreken rond de dollar.

Rentetaks werkt

Deze radicale, ultieme en tamelijk ondenkbare maatregel zou dan hopelijk de doodsteek voor de dollar zijn. Voorlopig schrikt het toenemende isolationisme van Trump beleggers nog niet af. Misschien zijn de omstandigheden elders nog een slagje erger. Roep een paar keer Salvini naar een euro-dollarhandelaar en hij laat van schrik alle euro’s uit zijn handen vallen. Zo scheelt ons die euro-stress ook meteen de extra belastingheffing, die de onweerstaanbare Donald Trump nodig heeft om zich de beleggers van het lijf te houden. Toch biedt zo’n belastingheffing kansen, bijvoorbeeld bij onze pensioencrisis. Als we elke belegger in staatsobligaties een rentetaks van 2% laten ophoesten, dan laat hij het wel na om onze rekenrente richting nul te drukken en zo onze pensioenuitkeringen te verlagen.

Geweldig idee

Bij een duration van tien voor tienjarig papier is dat al gauw een premie van 20% op de aankoopkoers. Nou, dan leren beleggers het wel af om de obligatiekoersen nog verder op te drijven. Best kans trouwens dat hiermee de markt fors onderuit gaat en qua rente tot 1,5% gaat stijgen. Gecorrigeerd voor die 2%-taks zijn we dan netto toch weer bij de huidige -0,5% voor tienjaars papier aanbeland. Maar onze pensioenfondsen zijn gered, want de dekkingsgraden spuiten omhoog! Als u ook de pensioenfondsen wilt redden, vergeet dan niet bij de komende verkiezingen op lijst Plus 2% te stemmen. Ik beloof u die 2% te gebruiken om de rente op uw spaargeld te verhogen. Plus 2%, gewoon een geweldig idee!