Providence Capital

Windstilte

0010_new-york-downtown

Windstilte, op een paar dagen van volatiliteit na, zo mag je de mei-markt wel omschrijven. Als de maatstaf voor marktschommelingen (VIX) zo ongeveer het laagste niveau ooit gemeten benadert, dan moet er vrijwel niets meer te beleven zijn op financiële markten. Maar schijn bedriegt. Politiek was het opnieuw flink onrustig. May moet plots vechten voor een meerderheid in het Engelse parlement. Trump maakt vooral  ruzie, dat is niets nieuws, maar nu is dat niet alleen maar in de VS, maar met Angela Merkel nota bene. Die heeft hem en het Atlantisch bondgenootschap nu feitelijk de wacht aangezegd. Het verwende kind twittert niettemin door, maar het maakt steeds minder indruk. Misschien zijn die tweets ook wel ‘fake news’, uit de koker van dat geheime kanaal met de Russen, wie zal het zeggen?

 

Tanende rol VS

Zijn financiële markten dan echt immuun geworden voor politieke onheil? De aankondiging van mogelijk vervroegde verkiezingen in Italië brachten markten hier toch wel in beweging. En zo zal het geweldige vermogen van Trump om zichzelf en de VS te beschadigen, heus nog wel tot resultaten leiden. De dollar is daarvan wellicht een teken: anders dan de Amerikaanse beurs herstelde deze zich niet van de dip medio mei. Velen geloven nog in pariteit met de euro, maar ondertussen staan we dichtbij de 1.12 . Verdere renteverhogingen liggen in het verschiet, de FED lijkt vastbesloten tot een ‘normalisatie’ van haar monetaire beleid. Maar is dat nog wel nieuws en kan het de dollar wel echt ondersteunen zolang Trump zijn land in diskrediet brengt? Wat is er straks over van de plaats en invloed van Amerika op het wereldtoneel?

Zijden draadje

Aan de andere kant van de aardbol grijpt China haar kans om haar invloedssfeer uit te breiden: de Zijderoute hangt allang niet meer aan een zijden draadje: het wordt straks een geduchte concurrent voor internationale handelsstromen (per schip?) en in elk geval een stimulans voor de handel binnen Azië. Je moet je afvragen of de dollar hier over 10 jaar nog de leidende valuta is.

Europe first?

Ondertussen lijken Merkel en Macron Europa nieuw leven in te willen blazen. In economische zin heeft Draghi dat al gedaan door de grootste monetaire windhoos ooit te creëren. U en ik kijken tijdens deze hoogconjunctuur nog steeds tegen hypotheekrentes van 1-2% aan: sprookjes bestaan dus echt. Maar of het sprookjesideaal van de Europese eenwording ook echt een nieuwe fase ingaat, valt nog moeilijk te zeggen. De ‘eurobonds’, de gemeenschappelijke te emitteren schuldbewijzen, vormen nog een flinke horde. Om nog maar niet te spreken van een gemeenschappelijke begroting. Reken vooralsnog op iets symbolisch, iets dat groots oogt, maar nog weinig concreets voorstelt. Iets dat Frankrijk het gebruikelijke uitstel biedt zonder orde op zaken te stellen. Maar wel veel lof en trompetgeschal oplevert.

Portefeuilles

Afgelopen maand hebben wij bij oplopende beurskoersen wat winst genomen in een Europees aandelenfonds met een hoge bèta, d.w.z. met een meer dan gemiddelde gevoeligheid voor beursbewegingen. Dit kwam door haar hoge exposure naar industriële waarden en duurzame consumptiegoederen, waarmee trouwens een goede performance werd behaald.

De komende maand(en) zullen we onze eerste voorgenomen illiquide beleggingen gaan effectueren: het betreft hier een gemengd fonds van Private Equity, Private Debt, Infrastructuur en Onroerend Goed.

Tot zover dit maandverslag, met hartelijke groet, mede namens mijn collega’s,

Wouter Weijand

Chief Investment Officer, Providence Capital

 

Performance Mei 2017
Liquiditeiten 0.0% -0.1%
Obligaties 0.1% -0.6%
Aandelen Ontwikkelde Markten 0.0% 5.6%
Aandelen Opkomende Markten -0.1% 10.1%
Hedge Funds 0.1% 1.4%
Onroerend Goed -1.9% -0.7%
Grondstoffen* -1.3% -5.1%
High Yield* 0.8% 4.3%
Emerging Market Debt ($ den.)* 0.8% 6.5%
Emerging Market Debt (LC)* 1.6% 7.9%

*Performance in US$

Huidige positionering          
Liquiditeiten +
Obligaties – –
Aandelen o
Alternatieve beleggingen +


De gebruikte indices zijn: voor liquiditeiten “Euro OverNight Index Average”, voor obligaties “J.P. Morgan Global Bond Index Netherlands”, voor aandelen ontwikkelde markten “50% MSCI World ex Europe Net Dividend Index en 50% MSCI Europe Net Dividend Index”, voor aandelen opkomende markten “MSCI Emerging Markets Net Dividend Index”, voor hedge funds “Hedge Fund Research Global Index”, voor onroerend goed “FTSE EPRA/NAREIT Global Net Dividend Index”, voor grondstoffen ” Bloomberg Commodity Index”, voor high yield “Credit Suisse High Yield Index”, voor emerging market debt (in $ ) “J.P. Morgan Global Emerging Market Bond Index ($ denominated)” en voor emerging market debt (LC) “Bloomberg Barclays Emerging Markets Government Index (local currrency)”.

Bron: Bloomberg

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

© 2017 Providence Capital N.V. Alle rechten zijn voorbehouden.