Providence Capital

Wachten, helpt dat?

Gewenning

Een tijd lang leken beurzen zich nog wel eens te storen aan politieke strubbelingen. Maar blijkbaar treedt hierbij een zekere gewenning op. Je moet tegenwoordig van goede huize komen om een aandelenmarkt van haar sokkel te krijgen. Zoiets heet een bull-markt: het vertrouwen in het economisch klimaat en de winstgroei van bedrijven is zodanig, dat zelfs wanneer Trump Russisch staatsburger blijkt te zijn en alle Catalanen een Vlaams paspoort hebben gekregen, er nog geen rimpeling in de beurskoersen te zien is. Zo fantastisch is het beleggingsklimaat nu nog net niet, maar veel scheelt het niet. Zo bedraagt de gemiddelde rente op Europese euro junk bonds 2,3%, lager zelfs dan de meest liquide en kredietwaardige staatsobligaties ter wereld (die van de VS), die 2,4% renderen, zei het in U$. Amerikaanse junk bonds bieden trouwens een hogere rente, maar zijn gemiddeld van mindere kwaliteit dan de Europese junk bonds.

 As good as it gets

Zoals ’s werelds grootste obligatiebeheerder (PIMCO) afgelopen maand rapporteerde: ‘this is as good as it gets’, toen zij sprak over de minimale renteopslagen, die er voor kredietrisico gelden. Zelf had zij zo ongeveer alle markten afgegraasd om nog wat extra rendement te vinden. Net zoals wij zag zij nog wel waarde in Asset Backed Securities (ABS), met name daar waar de dekking bestaat uit hypotheekobligaties (MBS), alsmede in Emerging Market Debt (EMD). Daarbuiten wordt het steeds lastiger om nog enig rendement te maken.

Tucht van het internet?

Zo wacht menig vermogensbeheerder al eindeloos lang op de klap op de obligatiemarkt, die maar niet komen wil. We weten allemaal dat het een bubble is, vooral dankzij de opkopen van centrale banken, maar juist die centrale bankiers weten die onvermijdelijke pijn telkens uit te stellen. Zo kondigde onze super Mario afgelopen maand wel aan de opkopen te halveren tot 30 miljard euro per maand, maar ondertussen wordt het programma tot tenminste september 2018 voortgezet, of langer voor zover nodig….Zo’n laatste opmerking is dan weer vooral bedoeld om beleggers af te schrikken, die zich willen positioneren voor een rentestijging. Zoals wij en vele anderen. Ondertussen wil ook de inflatie maar niet stijgen: in Duitsland is de inflatie zelfs teruggevallen tot 1,4% op jaarbasis. Is dat de tucht van het internet?

Stadshart Amstelveen

Wachten doen we ook op een correctie in Amerikaanse aandelen, vooral die in de dure technologie-sector. Ondertussen bleek hier de omzet en winst weer vrolijk verder gestegen. Amazon wil niet alleen voedingsmiddelen, maar nu ook geneesmiddelen gaan verkopen. ING vreest bovendien dat Amazon straks financiële diensten gaat aanbieden. Is geen enkele sector dan nog veilig voor aanbieders via internet? Veelzeggend vind ik dat winkelreus Rodamco haar vlaggenschip Stadshart Amstelveen wil verkopen. U weet wellicht dat huurinkomsten van vastgoedbedrijven in winkelcentra veelal gekoppeld zijn aan de omzet van die winkels. Als Rodamco dus de handdoek in de ring gooit, zegt dat veel over wat winkels nog de wachten staan qua on-line concurrentie. En hoe donker de toekomst wordt voor winkelvastgoed.

Bubble

Het is dus wachten op de volgende bubble: naast obligaties lijkt zich ook een bubble te vormen in alternatieve beleggingen. Niet in hedge funds trouwens, hier overheersen nog outflows, maar inflows in met name Private Equity en Private Debt zijn uitbundig. Er wordt heel veel cash opgehaald bij beleggers, dat echter niet zo gemakkelijk belegd kan worden. Dit verklaart ook mede onze voorzichtigheid bij de selectie van fondsmanagers. Afgelopen zomer kregen wij na een wachttijd van 4 maanden toegang tot een manager met een gemengd mandaat (Private Equity en Debt, Infrastructuur en OG), maar zo waren we wel in 1 klap volbelegd. Ook in onze volgende stap (fixed income ABS, dus met onderpand, semi-illiquide, maar geen private debt) zullen we ook in 1 keer volbelegd zijn.

Geleidelijk komt echter het eind van de krediet-cyclus in zicht. Zo zijn er al partijen, die wachten op de neergang na het wellicht te gemakkelijk verstrekte krediet in deze cyclus. Distressed Debt heet zo’n belegging en we vinden dat we uit ook dergelijke beleggers in onze zoektocht moeten opnemen. We hebben inmiddels al met een paar partijen gesproken. Zoals in eerdere nieuwsbrieven toegelicht hebben relatief korte looptijden (4-6 jaar) onze voorkeur. Laten we hopen dat geduld ook hier een schone zaak is.

Met hartelijke groet, namens alle collega’s

Wouter Weijand, Chief Investment Officer, Providence Capital