Providence Capital

Catalyst (column Effect van het VEB, oktober 2017)

Onafhankelijkheid

Als u dit leest weten we allang of Catalonië het lef had de onafhankelijkheid uit te roepen. Boeiend daarbij vind ik de reactie van Spaanse bedrijven, die in hun hoofdkwartier hebben staan in het straks misschien wel Catelaanse ‘buitenland’. Zo dreigt dus een aftocht van grote bedrijven en een forse tegenslag voor dit rijke Catalonië. Je zou toch bijna denken dat het de bestuurders van de regio tot nadenken zou dwingen. Maar wellicht dat eeuwenoude sentimenten hier zwaarder wegen dan economische. De reeds gespannen sfeer, ook binnen Catalonië, zal er niet beter door worden.

 

Catalexit

Catalexit is dan weliswaar nog geen Catalexit, we weten inmiddels van Brexit dat bedrijven, burgers en met name buitenlui stemmen met de voeten. Voor je het weet vlucht men naar de eurozone. En als niemand in de rest van de eurozone Catalonië erkent, wordt dat dus een soort no-mans land. En als het alsnog deel zou worden van de eurozone, zal de Spaanse regering de regio wel flink straffen met een boycot en een verregaande vorm van isolatie. Voor zover dat echt zou mogen, trouwens.

Dat moge een boodschap zijn voor andere regio’s, die zich willen afscheiden van hun moederland binnen Europa. Tenzij dat natuurlijk in volle harmonie gebeurt. Als Vlaanderen en Wallonië er samen uitkomen om België op te heffen is dat vooral jammer voor dat goed presterende nationale voetbalelftal. Maar voor de relatie met de rest van Europa behoeft zoiets geen dramatische gevolgen te hebben. Een scheiding van Lombardije, Zuid-Tirol, Piemonte, etc. van de rest van Italië lijkt me al een heel stuk ingewikkelder.

Doos van Pandora

Het is alsof je een doos van Pandora opent en dit verklaart dan ook meteen de oorverdovende stilte in Brussel en daarbuiten: iedereen weet wel een regio in haar nabije omgeving, die een eigen koers zou willen varen. Als Catalexit zomaar zou lukken, zou het hek van de dam zijn. Daarom heet dit vooral een “binnenlandse Spaanse aangelegenheid” te zijn, waar niemand zijn vingers aan wil branden.

Wouter Weijand, Chief Investment Officer, Providence Capital