Providence Capital

Bubbels

Bit-coins dat heeft letterlijk iets weg van een munt

December valt vroeg dit jaar. Natuurlijk, ook wij houden van bubbels en u hopelijk ook (hint…), maar het moet niet te gek worden. Het magnum opus in de markt voor bubbels betreft het chocoladegeld, dat zeer cryptisch wordt verhandeld en dagelijks nieuwe surprises oplevert qua koersvorming. Bit-coins: dat heeft letterlijks iets weg van een munt, ze worden nogal eens gehackt en gestolen en ze schijnen zeer uniek te zijn. Zo uniek, dat er inmiddels al ca 1100 cryptomunten bestaan, die ons allemaal schaamteloos rijk zullen maken. Zodat december ook echt een feestmaand wordt. Want heel lang willen we op die rijkdom toch niet gaan wachten.

 

Volgend jaar beter

Dat maakt deze nieuwsbrief ongetwijfeld teleurstellend. Wij zijn er immers dit jaar niet in geslaagd uw vermogen te vertienvoudigen en bieden u daarvoor onze oprechte verontschuldigingen aan. Volgend jaar beter, zullen we maar vast zeggen. U moest het dit jaar tot dusver doen met ca 8% voor aandelen en 0% voor obligaties. U ziet, wij werken graag met makkelijke getallen. Wanneer wij in onze agenda’s kijken, zien we dat we nu vooral veel tijd investeren in die 0%. Die moet omhoog. Daarvoor moeten we buiten de gebaande paden opereren: Private Debt dus, maar dat vergt veel onderzoek, het bezoeken van conferenties, veel gesprekken met potentiële fondsmanagers en het analyseren van hun beleggingsprocessen. Na onze belegging in ABS (Asset Backed Securities) afgelopen maand verwachten wij in de eerste helft van 2018 nog 2 tot 3 Private Debt fondsen te selecteren.

Brexit-deal

Het goede nieuws voor uw vermogen is, dat i.t.t. bitcoins, het de afgelopen maand niet tussentijds twee keer met 20-30% omlaag kukelde.  Sommige politici kukelden trouwens wel bijna van hun stoel. Zowel Merkel als May wankelde even, maar kwamen de maand toch weer redelijk door, zei het iets geschonden. Aan beider machtsbasis wordt getornd, voor beiden is trouwens nog geen alternatief voor handen. Toch durf ik nog wel 1/100ste bitcoin op het politieke leven van Merkel te zetten. Dat van May is al bewonderingswaardig lang gerekt, zo lijkt het. Maar goed, er lijkt dus toch een Brexit- deal aan te komen, op het allerlaatst natuurlijk, zoals zo vaak. Zolang men de (Noord-)Ieren maar binnenboord weet te houden. En dan wordt het tijd om de wederzijdse handelsrelatie (douane-unie?) nieuw perspectief te geven. Elke keer als ik een Brit, hoe hoog ook opgeleid, over deze Brexit en de toekomst spreek, ben ik weer verbaasd over dat optimisme. Het schijnt niet aan hun verstand te kunnen worden gebracht dat ‘any deal’ serieus slechter zal uitpakken dan het huidige lidmaatschap van de Europese Gemeenschap. Heeft u nog vastgoed in de betere wijken van Londen? Denkt u dan vast even aan al die buurtgenoten daar, die met hun bedrijven naar het vasteland terugkeren straks.

De markten

Aandelenmarkten trokken zich weinig aan van het politieke krakeel. Ook valutamarkten hielden zich relatief rustig. Evenmin interessant wordt de volgende vergadering van de Federal Reserve, midden december. Men zal het reeds lang getelegrafeerde rentebesluit (+0,25%) waarschijnlijk wel nemen. Maar hoe gaat de obligatiemarkt reageren op het schaamteloze belastingplan van Trump? Zoveel zelfverrijking aan de top zag je zelden in de VS en dan vooral zonder degelijke dekking. Maar misschien moeten we gewoon ophouden met ons te verbazen over deze man. Ik geef hem nog 1 jaar, voordat Mueller c.s. hem het leven zo zuur gemaakt heeft, dat ie wel moet verdwijnen. Volgend jaar deze tijd zullen wel zien of ik te ‘optimistisch’ ben geweest.

Koersvoorspelling

Tenslotte ben ik u nog een koersvoorspelling voor bitcoins schuldig voor eind 2018. Zoals u weet zijn wij als beleggers vooral geïnteresseerd in beleggingen, die waarde hebben. Wij scharen ons het liefst onder de ‘Value’-beleggers. We zien een prijs en denken dat deze lager ligt dan de waarde van die belegging. Bij bitcoins ligt dat anders. Daar zien we alleen een prijs, een waarde valt onmogelijk vast te stellen, misschien bestaat die niet eens. Bitcoins lijken daarom nog het meest op Sinterklaas. Als de hype voorbij, komt de koers vanzelf terug, net als Sinterklaas volgend jaar. Al met al denk ik aan een koers van $ 100 eind 2018. Best kans dat ik er 3 nullen naast zit.

 

En nu gaan we weer serieus verder met echt beleggen. Met het verdere onderzoek naar Infrastructuur fondsen, Private Debt en naar mogelijke onroerend goed beleggingen, wellicht zelfs in Amerika. Al een tijdje keken wij kritisch naar één van onze (Amerikaanse) Value-beleggers. We twijfelden aan de consistentie van zijn beleggingsproces en besloten dit fonds in te ruilen voor een indextracker, een ETF van Amerikaanse Value-aandelen.  De laatste, die mag proosten met bubbels, is uw vermogensbeheerder. Voor ons is zelfgenoegzaamheid nooit op zijn plaats. Moge dat duidelijk zijn.

Mede namens mijn collega’s wens ik u een fijne decembermaand toe.

 Met hartelijke groet, 

Wouter Weijand, Chief Investment Officer Providence Capital