Providence Capital

Augustus was een slechte maand voor pessimisten

Icon_maandberichtHet blijft voor velen wennen: markten die omhoog gaan, terwijl het nieuws zogenaamd niet goed zou zijn. Of wachten op de ‘Brexit-fall-out’, die maar nauwelijks wil komen. Of op een implosie van de schuldenberg in China, die ook niet plaatsvindt. En zo werd ook augustus geen goede maand voor pessimisten, zonder dat er overigens spectaculaire koersschommelingen te melden waren. Arbeidsmarkten in de VS, Japan, maar ook in Europa lieten zich van hun zonnige kant zien. Huizenmarkten idem dito. Emerging Markets en High Yield obligaties pakten ook wat zon nadat de Federal Reserve een renteverhoging weer wat voor zich uit leek te schuiven. Bij Emerging Markets gold dat trouwens zowel voor EM aandelen als EM obligaties. De laatste uitspraken van Fed officials wijzen overigens op een rente-actie in september of december, althans zolang de economische cijfers zo vrolijk blijven. En inderdaad: de arbeidsmarktcijfers over augustus wijzen op een voort groeiende, ‘steady Eddy’ Amerikaanse economie. En mocht u nog een hypotheek hebben, waarvan de rente opnieuw kan worden vastgelegd, kiest u dan gerust voor een lange looptijd: 20 jaar tegen 2,5% schijnt tot de mogelijkheden te behoren.

Hoe gaan markten reageren op zo’n renteverhoging? Steeds rustiger, zou ik denken. Twee jaar terug viel de markt even van haar stoel, toen Bernanke voor het eerst sprak over het afbouwen van Quantitative Easing (QE). Later, bij de eerste rentestijging, moest de markt even slikken. Maar nog altijd is het monetair beleid zeer expansief met een Fed-tarief van 0,25-0,50%. Daar mag heus wel wat bij voordat het enige negatieve economische impact begint te krijgen. Die rente-‘normalisatie’ is bovendien nodig om ooit, als het eens tegen zit, de rente weer te kunnen verlagen. Nu zou zoiets geen enkel effect hebben. Rekent u al met al maar op een rente van 2-3% over een paar jaar. Rente-niveaus van 5-6-7% komen voorlopig niet meer terug. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet: in augustus noteerden we een lichte stijging van de lange rente. Aandelen noteerden ietsje hoger op overwegend goed macro-economisch en bedrijfsnieuws. Grondstoffenprijzen reageerden negatiever op die rente-hints. Met name olieprijzen en dus ook olie-aandelen schommelden flink.

Zoals u weet is uw portefeuille gestructureerd met het oog op een stijgende rente: feitelijk denken we dat u met obligaties de komende jaren maar heel weinig geld kunt verdienen. Daarvoor zijn alternatieven nodig. Een voorbeeld van zo’n alternatieve belegging is infrastructuur: wegen, havens, bruggen, water management, windmolens, zonne-energie, etc. De looptijd van dergelijke fondsen is lang, vaak al gauw 10 jaar, maar de rendementen zijn er dan ook naar: 8-10% is een reëel vooruitzicht, grotendeels in de vorm van jaarlijkse dividenduitkeringen. Wij zullen u hierover binnenkort nader gaan informeren.

Nu nog even terug naar de Brexit en de brief die we u daarover stuurden na het referendum: de wereld zou niet direct vergaan, zo was onze luchtige respons. Dat het pond sterling en de onroerend goed markt aan kracht zouden gaan inboeten, was niet verwonderlijk. De export blijkt daar nu gunstig op te reageren. Ook de winkelverkopen stijgen flink, want de toerist ontdekt het goedkope pond. Bovendien trekt nu ook de bouw aan, mede gestimuleerd door de gedaalde rente. Het lijkt dus allemaal mee te vallen.

Dan de banken, die met name Europese beleggers de laatste maanden in hun greep hielden. De storm lijkt inmiddels overgewaaid, nadat er extra kapitaal voor Italiaanse banken werd opgehaald. De belegger oordeelde dat het ergste wel voorbij zou zijn en augustus leverde een koerswinst van maar liefst 8% op voor de Europese bankensector.

Wat hebben we in de portefeuille veranderd de afgelopen maand? ValueInvest, één van de betere actieve beleggingen hebben we deels verkocht. Het fonds deed het sinds begin vorig jaar 16,6% beter dan de index, 29,5% versus 12,9%. Hiervoor in de plaats keren wij terug naar de index met een passieve belegging van Northern Trust, inclusief een verantwoord beleggingsbeleid. Welke beleggingsacties voorzien we binnenkort? Een ruil van staatsobligaties in de VS naar obligaties, waarvan de hoofdsom meebeweegt met de geldontwaarding (inflatie). Van die geldontwaarding verwachten we meer dan van die lage rente, die immers vastligt.

Rest ons u een mooie nazomer toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Wouter Weijand, Chief Investment Officer, Providence Capital

 

Performance    augustus 2016
Liquiditeiten -0,1% -0,2%
Obligaties -0,7% 7,0%
Aandelen Ontwikkelde Markten 0,1% 0,3%
Aandelen Opkomende Markten 2,5% 11,5%
Hedge Funds 0,0% -0,3%
Onroerend Goed -1,8% 8,5%
Grondstoffen* -1,8% 5,6%
High Yield* 2,3% 14,6%
Emerging Market Debt ($ den.)* 1,8% 14,6%
Emerging Market Debt (LC)* 0,0% 11,4%

*Performance in US$

 

Huidige positionering
   
Liquiditeiten +
Obligaties – –
Aandelen o
Alternatieve beleggingen +