Providence Capital

Wie is er bang voor een tweede lockdown?

Begin dit jaar leidde een lockdown tot een hevige beurscorrectie. Nu er een tweede strenge lockdown dreigt in zowel Europa als de VS, tonen beleggers zich tamelijk rustig. Terecht? Zeven Nederlandse topbeleggers analyseren de situatie.

Thuisblijfaandelen zullen opnieuw profiteren

Bob Homan, hoofd Investment Office van ING: “Zo langzamerhand zie je dat op steeds meer plekken in de wereld weer (gedeeltelijke) lockdowns worden ingesteld. Beurzen reageren daar negatief op en dat lijkt ons terecht. De economie zal hier namelijk weer een tik van krijgen en voor sommige bedrijven zal het, ondanks de overheidssteun, nog moeilijker worden om te overleven. Faillissementen en ontslagen zijn het gevolg en dit raakt uiteindelijk alle bedrijven en daarmee de aandelenmarkt die hier per saldo wat op zal dalen. Uiteraard is er wel een enorm verschil in de gevolgen van een lockdown per sector of bedrijf. De reactie zal niet veel anders zijn dan tijdens de eerste periode. Thuisblijfaandelen, zoals maaltijdbezorgers, bedrijven die thuiswerken faciliteren enzovoort, profiteren, terwijl bedrijven in bijvoorbeeld de horeca en reisbranche last hebben. We denken dit nogmaals in de koersen terug te zien, waarbij de uitslagen wel iets kleiner zullen zijn dan bij de eerste keer. Zeker voor de thuisblijfaandelen is inmiddels ook structureel hogere groei, dankzij Covid, ingeprijsd. In het geval van beursgenoteerde bedrijven die juist weer extra getroffen worden, zal er een aantal niet meer omheen kunnen om nieuw eigen vermogen aan te trekken om deze tijd door te komen. Dat is over het algemeen niet goed voor hun koersen.”

Meer lockdowns raken alle sectoren, ook tech

CIO Wouter Weijand van Providence Capital: “Tja, rustig…. Europese aandelen staan op een vier-maands-low, dus echt negeren, nee, dat doet de markt niet, al verschilt het natuurlijk per regio. China heeft het virus het meest onder controle en presteert het best. Amerika daarentegen, heeft het niet makkelijk met het virus, maar hier domineert tech, dat tot zover nogal virusbestendig is. Maar als economieën verder tot stilstand zouden worden gedwongen door meer lockdowns, wordt het een macro-probleem en heeft bijna iedereen er wel last van, ook tech, omdat het al fully valued is. Maar laten we ons niet alleen op het virus blindstaren. We hebben ook nog zoiets gezelligs als de Brexit, waarbij een flink deel van de intra-Europese handel letterlijk op de Engelse klippen dreigt te lopen. Er is nog steeds geen overeenstemming in de VS over die nieuwe fiscale noodsteun. Dat doet pijn want het oude steunpakket liep eind september af. Wellicht duurt het nog tot na de verkiezingen voordat hier serieuze voortgang wordt geboekt. Ondertussen loopt heel stilletjes de lange rente in de VS wat omhoog. Begint de obligatiemarkt de overwinning van Biden in te prijzen, met dat veel grotere steunpakket, dus schuldencreatie, die de Democraten voorstaan? Wordt dat dan eindelijk de ommekeer voor Value- versus Growth-aandelen, die veel rentegevoeliger lijken? Terwijl banken en cyclische waarden in zo’n conjunctureel herstel met rentestijging zich beter kunnen houden? Dat zou voor het eerst in vele jaren een trendomslag kunnen inleiden. Maar dan moet de lange rente zich wel netjes gedragen en niet te snel stijgen, want dan heeft de hele aandelenmarkt daar last van. Best kans ook dat centrale banken dat ook niet zullen toestaan en QE zullen inzetten om die rentestijging eventueel te beperken. Tot slot: als de Blue Wave zowel Huis als Senaat overspoelt, dan is het gedaan met de douceurtjes voor het bedrijfsleven. Niet alleen zullen de belastingen flink omhoog gaan, maar ook de regulering voor Wall Street zal een stuk strenger worden. Het steunpakket zal meer aan de bevolking en dan met name de (armere) middenklasse ten goede komen en aan het MKB.”

De buffers zijn nu kleiner

Ewout van Schaick, hoofd multi-asset bij NN IP: “In het licht van de evolutie van de pandemie en de druk op de gezondheidssector zijn nieuwe (korte) lockdowns in Europa een reële optie. Ik denk dat wat de Franse president Macron afgelopen woensdag heeft afgekondigd een serieuze indicatie is. Spanje draait ook opnieuw de duimschroeven aan met de nationale alarmfase. In België staat de overheid ook onder druk, waardoor een totale lockdown waarschijnlijk binnen twee tot drie weken aangekondigd zal worden, tenzij de curve stabiliseert. Binnen aandelen zijn de Covid-losers zoals leisure, airlines, hotels, consumer services, etc. het meest kwetsbaar. In deze sectoren dreigen de activiteiten opnieuw volledig stil te vallen. Verschil met begin dit jaar is wel dat de buffers die deze bedrijven nu hebben waarschijnlijk een stuk kleiner zijn. Overheidssteun wordt meer dan noodzakelijk om deze bedrijven overeind te houden. Technology, communication services en alles wat online is, profiteren. Buiten aandelen zijn het ook alle activaklassen waar het monetaire beleid de grootste impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan perifere overheidsobligaties en IG credit.”

Positiever over aandelen

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: “Afgelopen week was het opeens gedaan met de rust onder beleggers. Het oplopend aantal coronabesmettingen, verscherpte lockdowns en een week voor de Amerikaanse verkiezingen zorgden voor onzekerheid. Hoewel de nieuwe restricties economisch pijn doen, passen wij ons macro-economisch scenario niet aan. Wij verwachten dat Europa na het derde kwartaal terugvalt in een lichte recessie en dat de groei in de VS stabiliseert. In dit scenario is al meegenomen dat de teugels af en toe moeten worden aangehaald. Hierbij gaan we er niet vanuit dat we teruggaan naar de zware lockdowns, zoals in april. Een groot verschil met het voorjaar is dat het toen een wereldwijd probleem was. Nu is dat probleem voornamelijk in Europa en in mindere mate in de VS. China daarentegen laat een heel sterk herstel zien. Tevens blijft de industrie doordraaien. Het zijn dus vooral bedrijven in de reisbranche, de niet-digitale entertainmentindustrie, de horeca en gedeeltelijk de energiesector die de pijn voelen. Positief is dat voor zowel bedrijven als consumenten de situatie niet nieuw is. We zijn beter voorbereid en kunnen ermee omgaan. Dat neemt niet weg dat bedrijven met een online-platform weer profiteren. Toch zullen de meeste mensen al in maart een Netflix- of Zoom-abonnement hebben aangeschaft. Belangrijk voor beleggers is om niet te vergeten dat financiële markten vooruitkijken. De korte-termijn-risico’s van corona, de verkiezingen en een nieuw Amerikaans stimuleringspakket kunnen voor volatiliteit zorgen, maar de beurs zal langzaam naar het herstel in 2021 en de komst van vaccins gaan kijken. Daarom zijn wij eind oktober ook wat positiever geworden op aandelen en hebben het gewicht in de portefeuille teruggebracht naar neutraal.”

De beste aandelenkansen liggen in Azië

Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Kempen: “Een aantal factoren verklaart de relatieve rust op de beurzen. In de Aziatische landen is het virus heel goed onder controle. In de VS is dat niet het geval, maar valt de situatie mee ten opzichte van Europa. De Amerikaanse economie lijkt weinig last te hebben van de pandemie. Economische indicatoren en winsten zijn er beter dan verwacht. Daarnaast is er natuurlijk uitzicht op een vaccin. Als dat er komt, dan kunnen we redelijk snel terug naar normaal. Bij sectoren die hard zijn getroffen, zoals de reisbranche, is een tweede golf ingeprijsd. Dat we de komende tijd niet kunnen vliegen, weten beleggers wel. Maar naarmate lockdowns intensiever worden, kunnen beurzen zeker nerveuzer worden. De lange-termijn-schade zal groter worden als meer mensen worden ontslagen en investeringen verder worden uitgesteld. Dat in de VS niet snel een extra fiscale stimulans komt, helpt ook niet. Wij zijn licht onderwogen in aandelen. Wel hebben we onlangs aandelen opkomende markten bijgekocht. Dat is vooral vanwege de goede gang van zaken in Azië. Wij zijn licht overwogen in obligaties opkomende markten en Europese high yield-obligaties. Obligaties uit de opkomende markten profiteren van een zwakkere dollar, een lagere Amerikaanse rente en weinig inflatie. Europese high yield wordt niet direct geholpen door het ECB-beleid maar wel indirect vanwege de lage Europese rentes. High yield-bedrijven hebben ook steun aan fiscale steunprogramma’s, waardoor bijvoorbeeld lonen worden gesubsidieerd. Wel is er sprake van een groot verschil tussen de goederen- en dienstensector. De goederensector is sterk hersteld vanaf het tweede kwartaal. Consumenten worden door overheden ondersteund en kunnen extra geld uitgeven, doordat ze niet op vakantie zijn geweest. De grootste problemen zijn er in de dienstensector. Dat zie je direct terug in de sterk gedaalde koersen.”

Het virus gaat, maar de stimuleringen blijven

Renco van Schie, CIO van Valuedge: “Begin oktober hebben we net als begin dit jaar ingegrepen en het risico in de portefeuilles verlaagd door ongeveer 30% van de aandelen te verkopen. De aanstaande Amerikaanse verkiezingen en de reactie van overheden op een toename van het aantal coronabesmettingen waren de redenen om voorzichter te zijn. De afgelopen week daalden de beurzen hard door angst dat de ingestelde lockdowns de economie opnieuw fors schade gaan toebrengen. We vinden deze reactie logisch maar zullen deze dalingen, net als in maart, aangrijpen om aandelen te kopen. Over een week weten we bijna zeker de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Dat is één bron van onzekerheid die dan wegvalt. Het eerste kwartaal liet zien dat lockdowns effectief zijn en dat de markt bodemt als het virus piekt. Dat was in maart in Europa binnen twee weken, nadat de lockdowns waren ingesteld. We weten ook dat overheden klaar staan met nieuwe steunpakketten en dat centrale banken ook meer zullen doen om de economische schade te beperken. Zo is het al bijna zeker dat de Fed voor het einde van het jaar zijn opkoopprogramma zal vergroten. We verwachten in november positieve testresultaten van meerdere vaccins die de focus zullen leggen op het leven na corona. Markten kijken altijd vooruit. Uiteindelijk gaat het virus voorbij maar blijven de gigantische stimuleringen, die een positief effect zullen hebben op beleggingsportefeuilles.”

Safe havens en Azië profiteren van lockdowns bij ons

CIO Olaf van den Heuvel van Aegon AM: “Het zijn met name de aandelenmarkten die deze week wat onrustig zijn. Op de rentemarkten is daar nauwelijks sprake van. Het centrale-bank-beleid lijkt de rente succesvol te hebben verankerd. Wanneer we meer in detail naar de aandelenmarkten kijken, valt op dat de Covid–proof-aandelen het niet echt beter doen dan de brede aandelenmarkt. Onzekerheid in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen lijkt een grotere rol te spelen. Wat dat betreft is de parallel met de vorige verkiezingen duidelijk. Na die verkiezingen werd de stemming positief. Maar hoe groot is het gevaar van een nieuwe lockdown voor beleggers? De meeste beursgenoteerde bedrijven worden niet direct geraakt. Het gaat meer om de algemene economie en de omvang van eventuele hulppakketten. Hoe langer of hoe meer lockdown, des te groter de gevolgen. Een korte schok kan goed worden opgevangen met overheidsbestedingen, bij een langere duur zien we echt de structurele werkloosheid oplopen. Sectoren die direct getroffen worden, zoals de reisbranche en winkelvastgoed, zijn het meest kwetsbaar. De gebruikelijke safe havens staatsobligaties en goud zullen toch weer de meeste bescherming bieden. Beleggingen in regio’s waar het virus beter onder controle lijkt, zoals bijvoorbeeld China en Japan, kunnen ook wel eens profiteren.”