Providence Capital

Knettergek

Stel, je maakt het bier bij de ene supermarkt 4 keer goedkoper dan bij de andere supermarkten, hoe lang worden die rijen dan bij de 1e supermarkt?

Heel lang, ja. Vooral rond Koningsdag. Misschien wel even lang als op Schiphol. Daar is iets soortgelijks aan de hand. Kerosine is daar ook 4 keer goedkoper dan benzine, dus kost het een habbekrats om je met het vliegtuig te verplaatsen. Echt te gek, hoor, helemaal geweldig! De luchtvaart groeit dus ook als een gek en op Schiphol wordt het dus steeds gekker. Om knettergek van te worden.

Zo gek zijn we dus al dat we niet eens meer snappen waarom het zo’n gekte geworden is: gewoon, omdat we de ene brandstof zwaar belasten en de andere volledig onbelast laten. Daar heeft de luchtvaartlobby zich altijd met succes tegen weten te verzetten. Het doet me sterk aan de grensoverschrijdende Lux Leaks denken. Nee, belastingafspraken in internationaal verband vielen niet te maken. Totdat het plots wel kon. Omdat het allemaal wat gênant werd.

Hier geldt precies hetzelfde. Met de klimaatdoelen van Parijs voor ogen is het een gotspe dat het meest milieuvervuilende transport, te weten de luchtvaart, voor 4 dubbeltjes de liter kan tanken. Terwijl de Gemeente A’dam alle zeilen bijzet om fijnstofuitstoot in de stad te beperken en oude diesels weert, mag het hele luchtruim worden volgespoten met kerosinedamp. Ja, fijn dat u en ik ook een elektrische auto bestellen. De 6e baan op Schiphol is ondertussen ‘onontkoombaar’ geworden. Nee, Alzheimer is toch besmettelijker dan je eerst dacht. Vergeet u niet om u ertegen te laten inenten? Via uw Privium-account gaat dit vanzelf bij de irisscan. Die krankjorume actie levert u ook nog 500 Fresh Air Miles op. Hartelijk dank voor uw medewerking!

Wouter Weijand

CIO