Providence Capital

Hoe code rood ons het groene licht gaf

Aandelen kopen

Vorige maand schreef ik dat we pas bij flink lagere koersen tot een overweging van aandelen zouden besluiten. Dat ‘verzoek’ werd in december door markten vlot ‘gehonoreerd’. Waar opgaande bewegingen vaak relatief rustig verlopen, gaan dalingen veelal wilder: de angst om geld te verliezen leidt tot nervositeit en in december was er soms sprake van echte paniek. Niet omdat er plots negatieve economische gegevens naar buiten kwamen. Politieke problemen, zowel met de Brexit, maar zeker ook in de VS, zorgden voor onrust in een toch al nerveuze aandelenmarkt.

Dit alles culmineerde in een soort capitulatie rond de Kerstdagen, waarbij de schermen diep rood kleurden. Uiteindelijk gaf dat ons het signaal om kort na Kerst het sein op licht groen te zetten en aandelen te gaan kopen. Voor het eerst in lange tijd verhoogden we ook onze super lage weging in de VS door wereldwijde trackers (>50% VS-aandelen) aan te kopen, naast een portie Europese aandelen. Lange tijd waren we immers bezorgd over de hoge waardering van Amerikaanse aandelen en dan met name van de grote Tech-namen, zoals Apple, Facebook, Amazon en Google. Die staan inmiddels ca 30-40% lager sinds het einde van de zomer, al zijn ze nu nog niet eens heel goedkoop. Maar het schuim, de gebakken lucht, is er nu echt wel vanaf.

Problemen opgelost?

Contrair, tegen de markt in handelen, dat voelt goed, al weet je pas later of je voor die moed beloond wordt. En hoe staat het dan met die grote 4 problemen, geven die de burger ook weer moed? Italië en Brussel hebben zich in elk geval met elkaar verzoend en de lange rente staat daar inmiddels een vol procent lager: geen 3,8%, maar 2,8%. En over rentes gesproken, de Fed heeft zich al min of meer verontschuldigd voor die laatste renteverhoging, waar Trump zo boos over was (maar zich niet mee moet bemoeien, natuurlijk). Voorlopig geen reden dus meer om bang te zijn voor al te grote rentestappen in de VS en de lange rente daalde hier vervolgens ook.

Zo resteren nog 2 grote issues aan het einde van dit droevige beleggingsjaar: dat geheel verzorgde, harmonieuze Brexit-proces en die lieftallige handelsoorlog tussen de VS en China. Over dat eerste ga ik weinig schrijven (“keep calm and carry on”), maar over dat laatste valt in elk geval te melden dat delegaties van beide partijen in januari weer bijeen komen. Ondertussen hebben de Chinezen al flink wat maatregelen genomen: zo is de importheffing op Amerikaanse auto’s al fors gereduceerd en blijkt het plots een stuk gemakkelijker te worden om als buitenlands bedrijf een meerderheidsbelang in een Chinees bedrijf of joint-venture te verkrijgen. China gaat dus serieus bewegen om haar markten open te gooien. Natuurlijk zal de kwestie van intellectueel eigendom nog flinke onderhandelingen vergen, maar de deur staat op een kier en hij zwaait zachtjes open.

Daarmee is de wereldeconomie nog niet uit deze dip, die ik afgelopen zomer voor u beschreef: investeerders wachten immers af als hun spreadsheet door de war wordt gegooid en im- en export tarieven alle kanten op gaan. Pas als de kruitdampen zijn opgetrokken en je weet waar je aan toe bent, geef je als ondernemer weer gas. Dat gaat naar mijn idee straks ook gebeuren, maar eerst krijgen we nog economische cijfers over het 4e kwartaal, die vast nog slecht zijn. Ook het 1e kwartaal belooft geen wonderen. Maar als het dieptepunt in de handelsrelatie tussen China en de VS achter de rug is en Brexit niet tot een zooitje heeft geleid, kan de wereld weer verder.

Niet dat de hele wereld echt bleef wachten op deze grote issues. Eind december werd een nieuw Trans Pacific Partnership gesloten, van allerlei landen aan weerszijden van de grote Oceaan, van Japan, diverse Aziatische landen zonder China, van Australië en NZ, tot Peru, Colombia en Mexico, zonder de VS, maar met Canada. Een belangrijke groep landen uit de nieuwe wereld, die hun onderlinge handelsbarrières hebben geslecht. Daar gaan flinke handelsimpulsen uit voortkomen en zelfs Trump twijfelt of hij zich niet alsnog moet aansluiten bij de groep waar hij zich vorig jaar met veel kabaal uit terugtrok.

We zullen doorgaan….

Laat dat de goede boodschap zijn voor 2019: de wereld draait door. Ook al trekt de VS zich met Trump terug van het wereldtoneel, zowel geopolitiek als uit de klimaatonderhandelingen, de wereld gaat verder en anderen nemen het stokje over. Sterker nog, ze zullen dat gapende gat met hun politieke en economische gewicht gaan opvullen. De hegemonie van de VS op het wereldtoneel is voorbij en daar zullen we allemaal aan moeten wennen. Een slecht beursjaar hoeft 2019 daarmee niet te worden. Veel zorgen zijn al ingeprijsd in de huidige koersen.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer