Providence Capital

Doe maar normaal…

Een wilde maand

Na zoveel rustige maanden was februari een wilde maand. Dat lag niet aan de ‘gewone’ belegger, maar aan de manier waarop sommige grote beleggers hun computer hadden geïnstrueerd. Als aandelen flink gaan schommelen, moet je uitstappen, zo luidde een vaak gehanteerde instructie. Dus gingen ze nog harder schommelen en ontstond er een kettingreactie. Verder zijn er computerprogramma’s gebouwd om trends te volgen: als die gaan draaien, spuwen die computers automatisch verkooporders naar de beurs. U begrijpt dat beide typen programma’s elkaar begin februari versterkten. En bovendien niet zo fijn uitpakten.

U en ik hebben daar geen last van. Wij hoeven niet in 1 week ons rendement te behalen. Bovendien laten we ons niet door computers, maar door mensenhanden sturen. Dat is wel zo rustgevend. We kochten dus aandelen bij en zagen de markt geleidelijk herstellen, misschien wel normaliseren. Is daarmee alle kou uit de lucht, schrijf ik bij -5 C? Dat nog niet. We moeten allemaal even wennen aan het nieuwe normaal, dat eraan komt. Je zou immers bijna vergeten hoe abnormaal de afgelopen 5, misschien wel 10 jaar, geweest zijn. Afkicken moeten we, bijna wereldwijd, want deze rentes waren niet normaal. Centrale banken gaan nu eindelijk die financiële narcostaat beëindigen. En dan voelt de eerste keer, dat je je drug niet krijgt, misschien wel aan als een ‘cold turkey’. Die koude douche, die hebben we nu op voorhand al gehad, omdat sommige wilde beleggers dus hun computers wat agressief hadden afgesteld.

 

De eerste klap is een daalder waard

Interessanter wordt het als centrale banken die boodschap nog wat vaker gaan herhalen (zoals Fed voorzitter Powell dat deed op 27 feb jl.). Hoe groot is dan de reactie nog? Veel kleiner, want het is geen echt nieuws meer. Ook geen fake nieuws, trouwens. En zo verwacht ik nog wel de nodige reacties, zeker als dergelijke berichten van normalisatie ook straks in Europa en Japan gaan klinken. Maar heel verrassend kunnen die dan niet meer zijn. En de impact op markten, hoewel vast zichtbaar, zal kleiner zijn. De eerste klap is immers een daalder waard. En die is al uitgedeeld.

Risk

Beleggers zullen vanaf afgelopen maand voorzichtiger te werk gaan en niet meer blind geld de markt ingooien. Er is weer wat gezonde angst de markt ingeslopen en dat is alleen maar goed. En dan zie je ineens een echte lange termijn belegger tevoorschijn komen. Zoals het Chinese autobedrijf Geely, dat plots een belang van $ 9 mrd (bijna 10%) in Daimler blijkt te hebben gekocht. Met een dividendrendement van >5%. Kom daar maar eens om. Het Chinese spel is een variant op ons Risk met misschien wel als opdracht alle 150 landen te veroveren. Maar dan wel heel rustig, 1 voor 1. Als je duizenden jaren geschiedenis achter de rug hebt, maakt die paar jaar extra ook niet meer uit. Je wacht gewoon je kansen af en slaat dan toe als anderen panikeren.

Pecunia Volente

Inmiddels staan er andere type verkopers klaar: de ondernemers, die willen cashen. Zo verwacht de A’damse beurs dit voorjaar ca 8 nieuwe bedrijven naar de markt te brengen, deo volente. Of beter gezegd, pecunia volente. Dan moet de stemming er wel weer een beetje inkomen. Het goede nieuws is dat dat deze nieuwe bedrijven wellicht niet zo heel duur de markt in kunnen worden gezet. Er is ook hier kans op wat meer bescheidenheid en dat is alleen maar goed. Doe maar gewoon, zei mijn moeder vaak, dan doe je al gek genoeg.

Niet iedereen lukt dat trouwens: zo bleken zelfs de naaste medewerkers van onze Donald totaal verrast door zijn oprisping over heffingen op staal en aluminium, eind februari. Die leken zijn adviseurs toch uit zijn hoofd te hebben gepraat. Maar ja, er zijn wel heel binnenkort tussentijdse verkiezingen in Pennsylvania, de staalstaat bij uitstek, waar de Republikeinse kandidaat er slecht voorstaat. Zou onze Donald even een spelletje spelen? Laten we op voorhand het idee maar opgeven dat hij iets normaals zal doen. Dan kan het alleen maar meevallen. Maar vooralsnog vielen zijn woorden niet mee, althans niet voor aandelenbeurzen.

Wij gaan intussen normaal verder met onze zoektocht naar geschikte fondsen voor Private Debt en Infrastructurele beleggingen. Op beide terreinen maken we goede vorderingen. We verwachten hier in de periode april en mei de nodige beleggingen te gaan doen.

Mede namens het hele team wens ik u een normaal voorjaar,

met hartelijke groet,

Wouter Weijand, Chief Investment Officer, Providence Capital