Verkiezingsspecial

En de winnaar is…

Het is de vierde dag na de verkiezingen en de uitslag is vrijwel zeker: Joe Biden wordt de 46e president van de VS, Kamela Harris wordt vice-president, de Democraten houden het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen mogelijk de Senaat (al zal een extra stemronde in Georgia over 2 zetels pas in januari uitsluitsel kunnen geven). Die politieke patstelling tussen Huis en Senaat blijft zo wellicht weer 4 jaar in stand. En dat is op zich niet iets om je op te verheugen. Voor Wall Street ligt dat anders. Winst in de Senaat betekent dat men belastingverhogingen en meer regulering kan tegenhouden of traineren. En daarop reageerde de beurs verheugd.

Hedendaags Amerika

Maar is dit nog wel het land, waar we zoveel bewondering voor hadden? Wat is er over van deze democratie, die ooit het voorbeeld was voor de rest van de wereld? Met al het gemanipuleer, met al die rechtszaken en gedoe om de post-stemmen is de notie van “one man, one vote” allang verlaten. Triest ook dat Trump naar de rechter gaat om zijn verlies aan te vechten.

Trump kon het land sowieso niet verenigen, maar kan Biden het wel? En kan het verliezend deel van de bevolking (en met name Trump) zich beheersen straks? De wanvertoning in de VS doet steeds meer afbreuk aan haar rol als supermacht in de wereld. Misschien moeten we gewoon vaststellen, dat die vooral achter ons ligt. Want zelfs nu Biden wint, en dat is toch de meer verbindende presidentskandidaat, zal het isolationisme maar een beetje afnemen. Wellicht zal hij dankzij z’n Ierse roots wel helpen het Ierse Goede-Vrijdag-akkoord te bewaren en Boris dwingen een harde Brexit te voorkomen (al hebben de besprekingen met de EU de afgelopen weken nog niet veel opgeleverd). Anders kan Engeland immers wel fluiten naar een handelsakkoord met de VS. Biden zou dus vooral goed nieuws kunnen zijn voor Europa.

Global impact

Maar belangrijker nog voor de wereldhandel en de wereldvrede is misschien wel Biden’s negatieve houding richting China. Ook de Democraten willen in die handelsrelatie niet over zich laten lopen. En daarmee komt de VS steeds verder apart te staan. Want China, dat het virus tot dusver zeer effectief bestreed, kent nog altijd een sterk groeiende binnenlandse economie. En daar zou zowel Europa als de VS een graantje van mee moeten pikken. Helaas staan beide regio’s opnieuw onder druk van virusleed en lockdowns. De VS is nu zelfs wereldlijder op corona-gebied met 120.000 besmettingen per dag!

Ik hoop dan ook net als u op een spoedig vaccin, maar dan eentje, met wat psychofarmica toegevoegd voor een wat vriendelijker kijk op de wereld. Eentje, waardoor je geneigd bent meer samen te werken. Biden is daar wel de persoon voor. Hij zal het Klimaatakkoord van Parijs waarschijnlijk weer omarmen en ook de GATT als handelsorgaan weer accepteren. Of hij de belastingheffing voor multinationals (tech-bedrijven vooral) zal ondersteunen, is nog maar de vraag. Ook voor Biden en de Democraten telt het Amerikaanse belang hier zwaar.

Effect financiële markten

Nu even terug naar financiële markten: oktober zou een onrustige maand worden, schreef ik vorige maand. Beurzen gingen inderdaad alle kanten op, eerst omhoog en daarna flink omlaag. Ontwikkelde markten hielden het uiteindelijk niet droog. Emerging Markets daarentegen gingen per saldo wel iets vooruit. Obligaties maakten pas op de plaats, maar credit spreads, de vergoeding voor het nemen van kredietrisico’s, namen weer iets toe.

We hielden tot dusverre wat van uw kruit droog en zijn terughoudend om dat in de euforische marktreacties rond de verkiezingsuitslagen te beleggen. Daarvoor zoeken we, gezien de al hoge waarderingsniveaus, naar betere instapmomenten.

Ondanks Biden’s winst, is de kans op een fors fiscaal steunpakket beperkt, omdat de Republikeinen aan de winnende hand lijken in de Senaat. Daar wil men vooral die budgettaire voorstellen traineren en afzwakken. En zo richtte de markt haar ogen opnieuw op de Fed, met misschien weer extra monetaire stimulus? De plotselinge daling van de lange rente leek hierbij een teken aan de wand. Binnen de Federal Reserve twijfelt men echter aan nut en noodzaak van een verdere versoepeling: rentes zijn al bijna 0. Budgettair beleid, dat is wat nu nodig is, verklaarde Fed chairman Powell afgelopen dagen opnieuw.

De Senaat kan dus veel tegenhouden, bijvoorbeeld door Democraten voorgenomen reguleringsmaatregelen voor, of beter gezegd, tegen Wall Street en met name de tech-sector. Ook die opluchting speelt een rol bij het koersherstel van de afgelopen week, dat in Europa en de VS rond de 6-7% bedroeg. Waarderingen hebben daarmee weer een voorschot genomen op een verder economische herstel in 2021.

Afscheid Trump

Ten slotte, als afsluiting van deze verkiezingsspecial, spreek ik de hoop uit dat Trump snel van het toneel zal verdwijnen en zijn aanhangers niet zal oproepen de strijd op straat voort te zetten. Daarmee zou hij het land als democratie diskwalificeren en geen recht doen aan al die mensen, die juist in deze dagen dit verkiezingsproces netjes proberen te laten verlopen. Biden’s persoonlijkheid biedt tegelijk de grootste kans om het land weer te verenigen. Laten we hopen dat hij de wereld weer de hoop geeft dat Amerika opnieuw dat baken van vrijheid en tolerantie kan zijn.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer