Een onzichtbare hand

De markt, ook de effectenmarkt, wordt wel eens vergeleken met een onzichtbare hand, die vraag en aanbod bij elkaar brengt door prijzen te variëren. Toch helpt dat niet voldoende om de waardeontwikkeling van uw portefeuille te verklaren. De vraag naar Amerikaanse aandelen bleef de afgelopen maand bijvoorbeeld groot. Koersen stegen, maar toch verloor u op deze positie. Ook Britse aandelen stegen in koers, maar maakten u desondanks armer. Dat brengt me op een ander type onzichtbare hand die elke maand de waarde van uw effecten beïnvloedt: de valutamarkt. Veel aandacht kreeg het niet, maar de euro won de afgelopen maand zomaar 5% ten opzichte van de meeste andere grote munten. Dat klinkt een stuk leuker dan dat vreemde valuta u hebben opgezadeld met een dito koersverlies. Want dat is natuurlijk het echte verhaal. Behalve dan bij de yen, waar we veelal belegd waren in een aandelenfonds, waar het valutarisico naar de euro was afgedekt.

Het pond baalt van Brexit, de dollar treurt door onze tweetende Trump

Was er nu geweldig nieuws over de eurozone of slecht nieuws van al die andere munten? Vooral het laatste eigenlijk: het pond baalt van Brexit en de dollar treurt door onze tweetende Trump. En dan zijn er meteen een hele serie munten die meebewegen met de dollar. En voordat je even met de ogen hebt geknipperd, heeft de koerscorrectie al plaatsgevonden. Zo werd juli geen goede maand voor de beleggers in de eurozone, maar een vrolijke voor beleggers die opereren vanuit bijvoorbeeld de VS, het VK of Japan. Die zagen vooral hun Europese effecten in koers stijgen. Het hangt er dus allemaal vanaf van welke kant je het bekijkt.

Addertje

Toch zit er wel een addertje onder het gras voor landen, wier munt aan een glijvlucht begint. Na een tijdje trekt de inflatie aan omdat de import duurder wordt terwijl lonen onder druk staan van een nog krappe arbeidsmarkt. In Engeland weet men daarover mee te praten: burgers houden de hand op de knip en vieren de vakantie in eigen land. Straks zal ook Amerika daar iets van gaan voelen, al is de Amerikaanse economie veel geslotener dan u zou denken: een kleine 20% van het BNP wordt in het buitenland verdiend, bij ons is dat bijvoorbeeld 60%. Voor onze inflatie, hoe zeer ook gewenst, dienen we met die sterkere euro wat meer geduld te hebben. Hier dalen de importprijzen immers. Toch zullen ook hier de lonen zachtjes een opwaarts effect op de prijzen gaan uitoefenen. Heus, die onzichtbare hand werkt ook op de arbeidsmarkt. De rente heeft ook langzaam de weg omhoog gevonden. Zelfs DNB denkt dat het dieptepunt van de hypotheekrente voorbij is. Nu nog even afwachten hoe en wanneer Draghi echt een einde breidt aan dat opkoopprogramma van staatsobligaties. Als hij als superzichtbare koper van staatsobligaties wegvalt, zal de markt weer een nieuw natuurlijk evenwicht moeten vinden. Daar hoort vast een heel ander rentepeil bij dan de huidige markt, waarin er elke dag iemand klaar staat met een ontzettend dikke portemonnee om al je obligatieaanbod op te kopen.

 Wordt dat niet een beetje te gek?

Ook op de aandelenmarkt was de onzichtbare hand weer stilletjes aan het werk: technologie-aandelen stegen vrolijk verder en de 5 grootste bedrijven (Apple, Google, Facebook, Amazon en Microsoft) maken nu al 41% van de Nasdaq100 index uit. Wordt dat niet een beetje te gek? De fondsmanagers die wij selecteerden, zitten gemiddeld meer in de wat defensievere aandelen, zoals in consumentengoederen en gezondheidszorg. U raadt het al: die daalden juist de afgelopen maand. Al met al geen maand om geweldige performancecijfers te overleggen, al bleef de teruggang in de meeste portefeuilles beperkt. Wat daarbij hielp waren onze obligatiebeheerders, waar wij fondsen selecteerden met defensieve eigenschappen en korte looptijden, die al langere tijd goede resultaten laten zien.

Waar wij overigens niet de hand in hadden was de selectie van onze illustere leiders Kim en Trump. Laten wij hopen, dat zij het hoofd koel houden. Wij beloven u dat in elk geval wel te doen. Met een fraaie zomergroet vanuit Bussum, namens het hele team,

Wouter Weijand,
Chief Investment Officer, Providence Capital