Schuldbewust

Het kabinet moet de schuld van Nederlandse huishoudens verminderen”.

Dat vindt de Europese Commissie. Zou het kabinet dan ook maar meteen onze pensioenreserves moeten verminderen? Die zijn namelijk 2x zo groot als onze hypotheekschuld. En wat te denken hypotheeklastvan die record lage werkloosheid? Dat kan zo ook niet langer, hoor, straks krijgen we nog loonstijgingen en inflatie. Zeker met die economische groei, die ons overschot op de lopende rekening nog verder doet aanzwellen. Vreselijk is het, dat succes van die Nederlandse economie. Laten we hopen dat ons kabinet daar snel een einde aan maakt. De daling van onze staatsschuld lijkt ook al niet te stoppen. En dan is er ook de huizenprijsstijging. Steenrijk worden we met z’n allen en als het dan een keer mis gaat, blijken we ook nog vrijwel geen hypotheekbetaling te missen: 0,15% is wat onze hypotheekverstrekkers gemiddeld moeten afschrijven op hun leningen. Bij een marge van ca 1,5% is dat wel heel erg weinig. Ook daarin zijn we dus recordhouder.

Hypotheekschuld

Het blijkt dus helemaal niet uit te maken of we veel of weinig hypotheekschuld hebben. Onze betalingsmoraal is uitstekend en onze overal financiële positie in tijden van stress blijkbaar nog zo gezond, dat we het verhaal van de Europese commissie gewoon naar het rijk der fabelen mogen verwijzen. Naar de prullenbak dus. Niet dat we geen groepen hebben met een schuldenproblematiek, die hardnekkig is. Zeker, die hebben wij ook. Maar met een hypotheekschuldenproblematiek op landelijk niveau heeft dat niets te maken. Die bestaat namelijk niet. Macro gezien zijn we gewoon een rijk land, met veel meer bezittingen dan schulden. Beleggers weten dat al langer, want onze hypotheekportefeuilles zijn zeer gewild bij asset-backed obligatiebeleggers. Macro gezien is het hypothekenprobleem slechts politieke kletskoek. Punt uit.

Ondertussen wil de bank der banken in Basel dat onze financiële instellingen meer kapitaal gaan aanhouden voor onze o zo enge hypotheken. Die besprekingen zitten natuurlijk al jaren vast. Niemand die publiekelijk wil gaan vaststellen dat ons hypotheeksysteem (full recourse) en onze moraal superieur zijn aan dat van de Amerikanen bijvoorbeeld. Die kunnen zomaar weglopen van hun huis en schuld, bij ons blijft die schuld je tot in lengte van dagen achtervolgen. Nee, gek zeg, dat die Amerikaanse banken soms flink kapitaal moeten reserveren voor hun hypotheekportefeuille! En wij vrijwel niets hoeven af te schrijven. Nu is het nog wachten op de aanbeveling aan Nederland om het Amerikaanse hypotheeksysteem over te nemen en dat te koppelen aan de Italiaanse betalingsmoraal. Als dat lukt, mogen we de banken gaan vragen meer kapitaal op zij te zetten voor hypotheken dan wel de hypotheekverstrekking af te remmen. Ik ga er mijn geld echter niet op zetten.

Wouter Weijand, CIO