De RobinHood App en financiële markten in september
Vorige maand schreef ik u over wensen aan een boze fee, waarvan je liever niet wilt dat ze uitkomen. Over risico’s in groei-aandelen, die wel erg duur leken en kwetsbaar zouden zijn voor een hogere inflatie… straks. Maar nauwelijks had ik die woorden opgeschreven of groei-briljanten, zoals Tesla, Apple, etc., verloren een deel van hun glans. Was die inflatie plots sterk gestegen? Nee, wellicht was hier sprake van een speculatieve digitale bubbel, die de firma RobinHood mede heeft helpen creëren. RobinHood is een App, die veel media-aandacht heeft gekregen en waarmee je ‘gratis’ effectentransacties kunt verrichten. RobinHood vindt namelijk dat financiële markten niet alleen maar toegankelijk moeten zijn voor de rijken. (Stelen van de rijken en uitdelen aan de armen, nee, zover gaat dit niet!)
Via de smartphone is de RobinHood App makkelijk te installeren. Sinds dit voorjaar zijn grote groepen Amerikaanse jongeren met deze App gaan speculeren op financiële markten. Ook met geleend geld, het kan allemaal en vooral die gratis af te sluiten opties bleken enorm in trek. Men gokte vooral op aandelen als Apple en Tesla. Maar na een vervijfvoudiging van de Tesla-koers dit jaar ging er eventjes 40% af en dan zijn al die call-opties plots waardeloos. Wist u dat je tegenwoordig opties met een looptijd van een week kunt kopen, waar dat vroeger nog minimaal een maand bedroeg?
In augustus was aldus sprake van een koude douche op markten, al duurde die niet zo lang. En lag dat heus allemaal aan die jongeren? Vast niet, de markt leek al langer rijp voor een correctie. En hoe ideëel was deze RobinHood eigenlijk? Dit bedrijf verkocht telkens informatie over de naderende orderstroom aan ‘high frequency’ traders, die zo op die orders vooruit konden lopen. Veel klanten kregen daardoor wellicht geen faire koers afgerekend. De SEC doet daar inmiddels onderzoek naar en komt mogelijk met een flinke boete. Gratis, dat past wel in een trend natuurlijk, maar brokers, die helemaal voor niets zouden werken, daar mag je best je twijfels bij hebben.
Overigens blijkt de informatievoorsprong van flits-handelaren ook een actueel probleem van het Euronext handelssysteem, zoals het FD op 5 oktober jl. rapporteerde. Hier is het laatste woord nog zeker niet over gezegd.
Status wereldeconomie
Inmiddels zitten we wereldwijd midden in de volgende fase van deze corona-crisis. Opvallend in augustus was het koersherstel in de armste landen, de Frontier Markets. Hier klonk het commentaar, dat deze landen al zoveel crises hebben doorgemaakt, dat deze corona-crisis er ook nog wel bij kan. Toch mogen we niet vergeten hoe groot hier de afstraffing van beurskoersen in het voorjaar was.
In die nieuwe fase van onzekerheid en van noodsteun komt de bodem in veel schatkisten, ook in de rijkste landen, steeds meer in zicht. Die hulppakketten worden daarom wel kleiner in omvang. Waar op het vaste land van Europa en in de rijkere Aziatische landen de steun nog redelijk op peil blijft, is de situatie in het VK en in Noord- en Zuid-Amerika lastiger. In het VK is de economische terugval door de corona-crisis niet alleen dramatisch (-20%), maar dreigt ook nog steeds een keiharde Brexit, tenminste als Boris Johnson zijn dreigement om het eerder afgesloten Brexit-akkoord te torpederen, niet snel intrekt.
Bluf, intimidatie, een noodsprong, niemand weet precies wat Boris van plan is. Bovendien is de voorbereiding op zo’n harde Brexit van met name Britse kant tot dusverre pover geweest. Een lange colonne vrachtwagens voor de haven van Dover is nu geen wilde fantasie meer. Zo’n crisis, met een terugkeer naar ouderwets hoge handelstarieven en dus sterk stijgende prijzen van allerlei essentiële levensbehoeften is niet wat je hoopt in het land waar Robin Hood juist is uitgevonden… Maar wellicht dat Johnson toch weer aanstuurt op een ‘last-minute’ oplossing?
In de VS ruziën Democraten en Republikeinen nog altijd over dat volgende noodpakket. Hopelijk komen ze daar voor de verkiezingen van 3 november nog uit, maar garanties zijn er niet en intussen dreigen massa’s arme mensen uit hun huizen te worden gezet. Ook Donald moest even zijn (Witte) Huis uit, maar kreeg in het ziekenhuis wel meteen zijn presidentiële suite en zijn auto’s terug. Het schijnt dat zijn ziekte hem iets milder heeft gestemd en de kansen op dat tweede noodpakket nu iets zijn toegenomen.
Economische vooruitzichten
Natuurlijk, we hopen allemaal op een veilig vaccin, dat wereldwijd wordt uitgedeeld. Wat dat betreft zijn de voortekenen nog niet goed, ook omdat de meest autocratische leiders, Trump niet uitgezonderd, liever het serieuze wetenschappelijk onderzoek overslaan en zich een weg naar voren bluffen. In werkelijkheid moeten we ons wereldwijd nog zeker maandenlang door deze tweede virusgolf heen ploegen, voordat die gedroomde vaccinnatie wereldwijd kan worden uitgerold.
Economisch is dit pijnlijk, net nu het herstel serieuze vorm had aangenomen. De vraag van ‘to be or not to be’ zal vooral voor kleinere bedrijven wereldwijd actueel blijven. Het wordt dus spannend, ook politiek, want in veel landen is het draagvlak voor ingrijpende maatregelen afgezwakt. Die virusmoeheid is psychologisch natuurlijk volkomen te begrijpen, maar lastig ook omdat het beestje vooral in de koudere maanden het meeste ‘succes’ boekt en dan vast in de minst gedisciplineerde landen.
Zijn wij met die virusmoeheid daarom nog in staat dat herstelde consumentenvertrouwen vast te houden of kruipen we weer in onze schulp en gaan we door met sparen? Uiteindelijk zijn wij zelf degenen die het geld moeten laten rollen en de economie weer op sleeptouw moeten nemen. Maar met die tweede golf zullen ondernemers weer genoodzaakt zijn harde maatregelen te nemen. Veel mensen gaan de komende maanden hun baan verliezen. Goed voor dat consumentenvertrouwen kan dat niet zijn, ook al houden centrale banken en overheden de kraan wijd open.
Beleggingen
Wij houden mede daarom nog steeds wat van ons aandelenkruit droog en zijn dezer dagen vooral actief in het uitbouwen van onze Private Debt Pools. Inmiddels is de derde Private Debt Pool van start gegaan, met zowel hoge-kwaliteit-leningen als met afgewaardeerde kredieten, die herstructurering behoeven. Allemaal beheerd door externe, gespecialiseerde fondsmanagers trouwens. Zo bereiken we ook een spreiding naar honderden onderliggende kredieten, misschien wel het belangrijkste aspect van zo’n Private Debt Pool.
Wij willen best het geld brengen waar het nodig is, maar minstens even belangrijk is dat het ook weer terugkomt. Als vermogensbeheerder zijn we toch iets minder vrijgevig dan de echte Robin Hood. U daarentegen kunt al uw pijlen richten op de doelen, die u wilt ondersteunen.
Misschien zijn wij iets te voorzichtig, maar wij houden ondertussen onze pijlen gereed voor de mogelijke onrust, die ons de komende tijd nog te wachten staat. Saai gaat het in elk geval niet worden!
DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer