Terwijl mijn stemming daalde, fluisterde de advocaat van de duivel zoete woordjes in mijn oor: “zag je die Europese vlag wapperen in Rome, naast de tricolore? Heus, de nieuwe regering wil in de euro blijven!” Maar ook de belastingen flink verlagen en zelfs een basisinkomen voor iedereen, wierp ik tegen. Je hebt alvast een voorproefje gehad van de panische gevolgen daarvan op de obligatiemarkt. Die schuld van 132% van het nationaal inkomen is dan al snel onbetaalbaar. En binnenkort is de ECB klaar met haar opkoopprogramma, dus die kan die staatsleningen dan ook niet meer opkopen. Dan is het einde oefening met de euro, in elk geval voor Italië, dan is er weer een bankencrisis en begint de ellende weer van voren af aan.
“Maar zag je de aandelenkoersen dan niet opveren bij het aantreden van die nieuwe regering? Heus het ergste is voorbij”. Dit was maar 1 weekje onrust, riposteer ik. Het lijkt meer op een technische reactie na een wel erg paniekerige week. De meeste beleggers waren nog niet in de gelegenheid het risicoprofiel van hun portefeuille bij te stellen. Het is allemaal heel snel gegaan. “Welnee, ‘buy the dip’, dit is je kans, fluistert de advocaat van de duivel”. Ik aarzel, dit was inderdaad heel lang mijn strategie….Njet, roep ik, de fundamentals zijn gewoon verslechterd, het wordt ‘sell the bounce’.
De advocaat van de duivel is echter niet voor 1 gat te vangen: “maar Trump dan, je ziet hoe succesvol zijn belastingverlaging uitwerkt voor de Amerikaanse economie. Gun die Italianen dat succes ook eens”. Hier wordt duidelijk dat de advocaat van de duivel geen economie, maar rechten gestudeerd heeft. Wat een vergelijking! Trump doet maar wat, kaats ik terug. Zijn belastingverlaging gold vooral voor de allerrijksten, over een paar jaar moeten de belastingen voor de middeninkomens alweer omhoog. Ondertussen dwingt ie de FED zo de rente nog verschillende keren te verhogen. Voor financiële markten is dat ook niet meteen een feest.
“Maar hij doet, wat hij belooft”, roept de advocaat van de duivel, “America First, ook in de handelsbetrekkingen”. Ja, ook Trump kan wel een cursusje internationale handel gebruiken. Als iedereen haar producten duurder maakt, kun je met een gegeven budget wereldwijd minder goederen kopen. Handelsvolumes dalen dus na het optrekken van een tariefmuur. Typisch gevalletje van een lose-lose situatie. Nog los van dat andere akkefietje, dat Brexit heet… “Het is maar een dreigementje”, sprak de advocaat van de duivel, “de vorige keren trok Trump die toch ook weer vlot in”. Maar nu dus niet, weersprak ik hem: Trump heeft zich meer en meer omringd door hardliners, ook op handelsgebied. Afgelopen vrijdag 1 juni zijn die invoertarieven een feit geworden: voor het eerst in vele jaren lijkt er een heuse handelsoorlog uitgebroken. Recente survey’s geven aan dat bedrijven nu al de kat uit de boom kijken en investeringen uitstellen. De Wallenberg-familie, één van Europa’s grootste industriële conglomeraten, wees hier het afgelopen weekend nog eens nadrukkelijk op. Door Trump’s bokkesprongen doen ze voorlopig even niets. En dan: puur en alleen hopen dat ie echt helemaal tot inkeer komt: is dat wel een serieus uitgangspunt voor een beleggingstrategie?
“Ach, die adviseurs van Trump zijn ook vast slimme mensen”, probeert de advocaat van de duivel nog eens. Misschien, zeg ik, maar die duivelse Donald heeft niet eens een eigen advocaat meer: die wordt nu strafrechtelijk vervolgd. Misschien heb jij wel mazzel, dat je nog vrij rondloopt. De advocaat van de duivel is nu echt in z’n wiek geschoten: “schandalig, dat je zelfs als advocaat geen rechten meer hebt tegenwoordig!”. Ik heb het gehad met dit sujet: zijn argumenten overtuigen niet en ik besluit het recht in eigen hand te nemen.
Voor het eerst in lange tijd hebben we besloten onderwogen aandelen te gaan en de zaken even aan te zien. Er zijn teveel kwesties, waarvoor geldt, dat de duvel ermee speelt. Ook de duivel heeft soms recht van spreken, maar hij vormt een wankele basis voor een optimistisch beleggingsbeleid.
We zijn dus wat voorzichtiger geworden, zonder ons tot enorme somberaars te rekenen. We doen een stap terug en kijken vanuit hier verder. Sell around May, but not sure to be back in September……
Namens het hele team groet ik u, u een voortzetting van deze fraaie zomer toewensend,
DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer