Is Santa Claus only coming to the US?

Het was me ’t maandje wel, want Sinterklaas kwam vroeg dit jaar: vooral de Amerikaanse beurs schoot omhoog nadat Trump de Amerikaanse verkiezingen won. Wat bracht beleggers zo in vervoering? Was het de belofte van MAGA, Make America Great Again? Iets met ‘eigen volk en economie eerst’? En gaat Trump een einde maken aan de inflatie en aan de influx van immigranten? Want dat waren immers de zorgen van burgers die de doorslag zouden hebben gegeven bij de verkiezingsuitslag?

MAGA?

Laten we Trumps aangekondigde plannen voor de Amerikaanse economie proberen te beoordelen. Allereerst de belofte dat een paar miljoen immigranten weer terug over de grens naar Mexico worden gezet. Nog los van de juridische barrières die hier liggen, zal de (land)bouw op vele plekken in de VS stil komen te liggen. Zonder die goedkope en vaak illegale immigranten zullen woningen, maar ook land- en tuinbouwproducten duurder worden. Het zijn juist de immigranten die bij deze krappe arbeidsmarkt de economie gaande houden. Zonder hen zal de inflatie stijgen en ik moet nog zien of Trump zo’n kortzichtig besluit zal nemen. Wellicht gaat hij vooral klagen over de tegenwerking van diverse staten bij die deportatie, zodat hij deze goedkope arbeidskrachten kan behouden.

En hoe wil Trump de eigen economie voorrang geven? Door producten uit andere landen met importtarieven te belasten en ze zo veel duurder te maken. Maar het is de Amerikaanse burger, die dat moet betalen. Dat vertelt Trump er niet bij. Die doet alsof die belastingen door buitenlandse bedrijven worden opgehoest.

Natuurlijk zal de vraag naar Chinese en Europese goederen dalen als deze in de VS veel duurder worden gemaakt. Maar denk niet dat China en Europa zullen stilzitten. Allereerst zullen zij terugslaan met allerlei tariefsverhogingen op Amerikaanse exporten, zoals staal, graan of sojabonen. Dat is eerder gebeurd en na veel gebluf van diverse kanten volgden er dan meestal onderhandelingen. Echt feestachtig wordt zoiets niet, maar meestal wordt de handelssoep niet zo heet gegeten als Trump ze opdient.

Minstens zo interessant wordt Trumps rol als Sinterklaas: net zoals tijdens zijn eerste termijn wil hij de belastingen verlagen, vooral voor bedrijven. Hij had de winstbelasting al van 35% naar eerst 28% en later nog eens naar 21% verlaagd. Binnenkort zou die (tijdelijke) belastingverlaging komen te vervallen, dus Trump moet die opnieuw op tafel leggen. Bovendien wil hij dat tarief zelfs tot 15% omlaag brengen! Dat zien Amerikaanse beurzen natuurlijk graag gebeuren, maar wie gaat dat betalen?

MEGA

De tekorten op de Amerikaanse begroting zijn inmiddels zo hoog opgelopen (tot 7% van het nationaal inkomen), dat men zelfs Frankrijk (6%) is voorbijgestreefd. De grootste uitgavenpost op de Amerikaanse begroting is inmiddels de rente geworden! Natuurlijk, zult u zeggen, maar laat dat maar aan Elon Musk over: die gaat de federale uitgaven saneren. Tja, was het maar zo simpel. Het probleem schuilt niet in de Amerikaanse uitgaven, nee, Amerika heft gewoon te weinig belasting in vergelijking met andere grote landen. Zie hiervoor ook mijn nieuwsbrief van begin juli.

Gaan Donald en Elon dan straks de economie dereguleren? Optimisme hierover stuwden de bankaandelen omhoog. Gooi de trossen los, stel niet te hoge kapitaal-eisen aan de banken en laat ze ruimhartig krediet verschaffen en dividend uitkeren! Je zou bijna vergeten dat we in maart vorig jaar nog een heuse bankencrisis in Amerika hadden. Dat was ook het moment waarop we deze aangeslagen aandelen in de portefeuille opnamen. Lang bleven deze aandelen achter, maar nu, in deze bonanza, waarin Amerikaanse bankaandelen stegen en Europese daalden, besloten we winst te nemen.

Bron: Uit de column van John Authers op Bloomberg van 2 december jl.

Als straks dat cowboygedrag weer terugkeert bij die Amerikaanse banken, moeten we daar dan zo euforisch over worden? De vraag stellen is hem direct beantwoorden. We namen winst en kochten er een brede, wereldwijde beurstracker voor terug.

Is de achterstand van de eurozone op de beurs al groot, op de valutamarkt tekende die zich nog veel scherper af: hier viel de euro terug, maar niet alleen ten opzichte van de dollar, maar ook tegenover het pond sterling, de Zwitserse frank en de Noorse kroon.

Ligt er weer een eurocrisis op de loer?

De euro verloor dus niet alleen van de dollar, maar ook van de andere Europese valuta. Het is geen nieuws voor u: Frankrijk is opnieuw het zorgenkind. Haar begrotingstekort en staatsschuld zijn onhoudbaar groot, maar de fragiele politieke situatie maakt daadkrachtig ingrijpen moeilijk. De Franse 10-jaarsrente is inmiddels hoger dan die in Spanje en zelfs in Griekenland, al zal het vele geld uit Brussel om de Griekse banken te re-kapitaliseren, hier ook een rol bij hebben gespeeld. Circa 10 jaar geleden moesten we Griekenland redden, maar dat kostte ‘slechts’ zo’n 240 mrd euro. Frankrijk torst echter een minstens 11x grotere schuld met zich mee. Hieronder ziet u de ‘inhaalslag’ van de Franse rente ten opzichte van de Spaanse en Griekse rente sinds 2021. Sinterklaas betaalt in Madrid inmiddels minder rente op zijn aankopen dan Macron in Parijs.

Bron: Uit de column van John Authers van 2 december jl.

Maakt men bij de ECB alweer overuren om noodscenario’s voor Frankrijk door te nemen? Het zou me niet verbazen als men overweegt Franse staatsobligaties op te kopen, net zoals men dat een tijd lang voor Italië moest doen. Zo ver is Frankrijk echter nog niet, maar de regering van premier Barnier is woensdagavond wel gevallen. Niet dat daarmee de budgettaire oplossingen maar 1 stap dichterbij komen, integendeel. Maar in elk geval lijkt de tijd van cadeautjes uitdelen toch echt voorbij.

Tot slot nog enkele vergezichten vanuit een land, dat misschien wel het meest toe is aan de komst van Sinterklaas, maar deze goedheiligman nog nooit gezien heeft: China. Na al die jaren van forse underperformance gaf dit jaar dan eindelijk een herstel te zien. Weet men de hindernissen te omzeilen, die de EU en Trump lijken op te werpen? Met fabrieken straks in Turkije, Spanje en Brazilië, om invoerrechten vanuit Europa en de VS te ontlopen? Uiteindelijk heeft iedereen baat bij een onbelemmerde wereldhandel. Het is ondenkbaar en onwenselijk dat Sinterklaas uiteindelijk maar in 1 land zijn cadeautjes komt brengen. Dat zal ook de Amerikaanse burger in het nieuwe jaar gaan ontdekken, want die zal al die ‘cadeautjes’ uiteindelijk toch zelf moeten betalen.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer