SFDR en ESG-beleid Providence Capital
Op 10 maart 2021 is de Europese verordening inzake informatieverschaffing met betrekking tot “duurzaamheid in de financiële dienstensector” (Sustainable Finance Disclosure Regulation, “SFDR”) van toepassing geworden. Deze verordening is voortgekomen uit het EU-actieplan voor duurzame groei, en maakt aldus deel uit van de bredere inspanningen op Europees niveau om de financiële sector te verduurzamen.
De verordening verplicht financiële ondernemingen, waaronder Providence Capital, ertoe om informatie openbaar te maken over de wijze waarop zij bij het beleggen rekening houden met duurzaamheidsaspecten (ook wel ecologische, sociale en governance-aspecten; “ESG”).
In onderstaande paragrafen leest u meer over de manier waarop Providence Capital rekening houdt met duurzaamheidsaspecten bij het beleggen.
Duurzaamheidsrisico’s
Providence Capita houdt bij het beleggen rekening met duurzaamheidsrisico’s. Onder een duurzaamheidsrisico verstaat Providence Capital het volgende:
“Een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance gebied (ook wel: een ESG-factor), die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken”.
Dit kunnen één of meer van onderstaande risico’s zijn:
- Klimaatverandering: Het veranderende klimaat brengt risico’s met zich mee, zoals extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en veranderingen in neerslagpatronen, als ook veranderingen in wet- en regelgeving. Deze risico’s kunnen sectoren zoals landbouw, toerisme, verzekeringsmaatschappijen en infrastructuur beïnvloeden.
- Gebruik van natuurlijke hulpbronnen: De uitputting van natuurlijke hulpbronnen, zoals water, mineralen en fossiele brandstoffen, kan leiden tot schaarste, prijsvolatiliteit en verstoring van toeleveringsketens. Deze risico’s kunnen zich voordoen bij sectoren als industrie, materialen, energie en nutsvoorzieningen.
- Bestuur en ethiek: Slecht bestuur, corruptie, belangenconflicten en een gebrek aan transparantie kunnen leiden tot reputatieschade en juridische gevolgen voor bedrijven.
- Sociale en arbeidskwesties: Risico’s in arbeidsomstandigheden, mensenrechten, arbeidsrechten en sociale ongelijkheid kunnen de reputatie van bedrijven schaden en leiden tot juridische geschillen, boycots of werkonderbrekingen.
- Technologische veranderingen: Ontwrichtende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, automatisering en digitalisering, kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor sectoren en arbeidsmarkten, en kunnen ethische en privacykwesties aan de orde stellen. Deze risico’s kunnen zich voordoen bij sectoren als telecommunicatie en informatietechnologie.
Providence Capital belegt wereldwijd via o.a. fondsen in verschillende beleggingscategorieën. Door de brede spreiding van de beleggingen en de diversiteit aan producten zou elk van bovenstaande duurzaamheidsrisico’s kunnen voorkomen. In het beleggingsproces zijn duurzaamheidrisico’s geïntegreerd doordat bij het selecteren en monitoren van beleggingsfondsen – voor zover mogelijk – alle relevante aspecten van een belegging mee worden genomen, waaronder duurzaamheidsrisico’s.
Integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beloningsbeleid
Providence Capital beschikt over een uitgewerkt beloningsbeleid, waarvan de samenvatting te vinden is op de website. Door de opzet van het beloningsbeleid, waarbij vaste beloningen het belangrijkste zijn en de maatregelen die Providence Capital daarnaast heeft getroffen voor de variabele beloningen, wordt niet aangezet tot ongewenst gedrag, zoals het nemen van onverantwoorde (duurzaamheids)risico’s.
Bovendien worden medewerkers tijdens de jaarlijkse beoordeling zowel op financiële als niet-financiële prestatie-indicatoren (waaronder verantwoord risicogedrag) beoordeeld.
Ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren niet in aanmerking genomen
Hierboven is beschreven hoe Providence Capital omgaat met duurzaamheidsrisico’s: de mogelijke negatieve effecten van duurzaamheidsfactoren op de waarde van beleggingen. De omgekeerde situatie is echter ook mogelijk: beleggingen kunnen een negatief effect hebben op duurzaamheidsfactoren. Dat wordt ook wel ‘’ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren’’ genoemd. Zo kunnen beleggingen bijvoorbeeld (indirect) bijdragen aan klimaatverandering, milieuvervuiling, of inkomensongelijkheid.
Providence Capital heeft als doelstelling om het vermogen van haar klanten op de lange termijn te laten groeien tegen een aanvaardbaar risico. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende risico’s, zoals koersrisico’s, liquiditeitsrisico’s en duurzaamheidsrisico’s.
Het sturen op het voorkomen van ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren is momenteel geen onderdeel van het beleggingsbeleid. Providence Capital weegt mogelijke ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren niet op structurele wijze mee bij het nemen van beleggingsbeslissingen. De beschikbaarheid en kwaliteit van de data over de mogelijke ongunstige effecten is nog in ontwikkeling, hetgeen een belemmering vormt voor het adequaat analyseren en integreren van dergelijke overwegingen in het beleggingsproces, in het bijzonder bij het beleggen via fondsen van externe fondsbeheerders. Providence Capital volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet en zal deze beslissing periodiek heroverwegen.
31/12/2024
Meer weten
Indien u meer wilt weten over de manier waarop Providence Capital omgaat met verantwoord beleggen en de integratie van duurzaamheidsaspecten, dan kunt u hier ons Verantwoord Beleggingsbeleid downloaden.