Stilstand is achteruitgang

Economische impact coronavirus

Met enkele tientallen besmettingen ten tijde van dit schrijven domineert het coronavirus alle media en inmiddels ook een deel van het economisch leven. Beurshandelaren lijken trouwens het meest besmettelijk, want zelden raakten zij in één week zo aangeslagen. De beurs lijdt het meest onder het lijden dat zij vreest…..

En als je met z’n allen niet gewoon doorgaat zoals bij al die vrijwel jaarlijkse griepepidemieën, die zelden meer het nieuws haalden, maar nu besluit fabrieken, havens, congrescentra  en grenzen op slot te gooien, dan creëer je die economische stilstand gewoon vanzelf. Deze self fulfilling prophecy noemen we een shock van de aanbodkant van de economie die blokkeert en even niet kan functioneren. De vraag is er wel, maar kan een tijdje niet worden bevredigd. Natuurlijk kun je als centrale bank dan de rente (nog) verder verlagen, maar daar krijg je een fabriek niet mee open, noch het virus mee uitgebannen. Politici willen ook graag een gebaar maken van goede wil en gooien er vast wat geld tegenaan, om te beginnen in China en Italië. Dat voelt goed en helpt verder niet zo veel als je toch niet naar het werk mag, maar goed, wie zal erover klagen?

De ervaring met het SAR-virus, dat veel op het coronavirus lijkt, is dat de verloren productie in een paar kwartalen weer kan zijn ingelopen als het virus is uitgewoed. Tussendoor kunnen er dan al heel wat slachtoffers zijn gevallen, van bedrijven voor wie de hervatte kasstroom te laat kwam, evenals het gehoopte krediet. En als we nog langer op onze handen gaan zitten, wordt de kans op een echte recessie natuurlijk groter. Maar laten we onszelf voorlopig niet al te bang maken. Dat doen die beurshandelaren wel voor ons. Om na een week stressen de meeste beurzen 10-15% lager te krijgen, dan moet je toch van goede huize komen. Wij vonden veel markten al een tijd te duur. Maar aan het einde van dat bloedbad, afgelopen vrijdagmiddag laat, hebben we besloten aandelen terug te kopen en onze onderweging van gemiddeld 8% naar 4% terug te brengen. Een neutralere waardering verdient ook een meer neutrale positionering.

(Normalisatie) beurzen

Het virus heeft ons opnieuw eraan herinnerd hoe snel het sentiment kan omslaan. Van “himmelhoch jauchzend bis zum Tode betrübt”, in één week tijd. Waarschijnlijk was menig belegger ook te optimistisch, in een beursrally die lang aanhield. We verwachten dan ook niet dat dat optimisme zomaar terugkeert. Net als het virus zal deze terugval eerst moeten uitzieken. Daar is tijd voor nodig. Tijd, waarin nog veel slecht nieuws zal volgen over de haperende economische groei, laat staan over haperende winsten van bedrijven. Volatiele beurzen zullen dan ook niet zomaar tot het verleden behoren. Ondertussen zullen wij het hoofd koel houden, niet gaan stil zitten en kansen proberen te benutten. Paniek is een slechte raadgever, maar andermans paniek is vaak een goed hulpmiddel bij het timen van aankopen van effecten.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND, Chief Investment Officer