Zomer
Augustus bood ook op financiële markten nauwelijks zomerse waarden. We voelden vooral nattigheid. De verdere terugval van de dollar drukte de stemming bij Europese aandelen. Amerikaanse aandelen daarentegen hielden zich beter, vooral de multinationals, die juist baat hebben bij een sterkere euro vanuit hun perspectief. Obligaties veerden iets op al lijkt dat meer op een vluchtje naar veiligheid dan een terugkeer naar het 0-punt voor de lange rente. Daarvoor zijn de economische groeicijfers in de VS, Europa (ex VK) en zelfs Japan te goed.
Na de Fed gaat ook de ECB haar opkoopprogramma afbouwen. Met de oplopende inflatie (1,8% in Duitsland nu) kan ook Draghi daar steeds moeilijker omheen. Maar onze wilde huizenmarkt (25% van alle huizen in Nederland wordt verkocht boven de vraagprijs) is ook een tegen van inflatie, in elk geval van excessief lage rentes. Die passen niet meer bij de hoogconjunctuur van onze Noord-Europese economieën. Draghi is echter slim en houdt zijn kaken stijf op elkaar. Hoe meer lonen en prijzen in het noorden stijgen, des te beter is het voor het arme zuiden, dat het noorden nu niet kan bijbenen. Maar langzamerhand komt er zelfs ietsje beweging in de Italiaanse economische activiteit. Dit reflatie-scenario voor de eurozone komt Draghi stilletjes goed uit. Rekken en strekken, en weinig kwekken, dat is zijn strategie. De opmars van de euro dreigt echter roet in het eten te gooien. Hoelang Draghi daarover kan zwijgen is weer een nieuwe vraag.
Europese vergezichten
Ondertussen, aan het politieke front, schetst Marcon ons Europese vergezichten, waar Merkel liever over zwijgt. Haar vergezicht is immers een vierde ambtstermijn na de verkiezingen later in september. Daar hoort geen beeld bij van één grote pot Europees belastinggeld: iedereen in Duitsland snapt meteen wie daar de grootste bijdrage aan mag leveren. Boeiend wordt met name de rol van de FDP, die zich daar al tegen verzet heeft en mogelijk een rol bij de coalitiebesprekingen kan gaan spelen. Vooralsnog echter ziet Merkel’s positie er sterk uit.
Macron zelf heeft inmiddels al zo lang gezwegen over zijn echte regeringsplannen dat zijn populariteit daar flink onder geleden heeft. Dezer dagen moet hij dan ook echt met de billen bloot en zijn masterplan voor de arbeidsmarkt presenteren: een soepeler ontslag met een soort kantonrechtersformule, dat is in Frankrijk een heuse revolutie. Hun Code du Travail stamt uit 1906, kende vooral verworven rechten voor werknemers en was wel eens aan een opfrisbeurtje toe. Als de vakbonden hier niet in meegaan en één front zouden vormen, moet gevreesd worden voor de bestuurbaarheid van het land. Dat andere Front is dan een weinig aanlokkelijk perspectief. Hopelijk brengt hen dat op tijd bij zinnen en kiezen ze ervoor om eens te zwijgen….
Dan zijn er nog geopolitieke schermutselingen, waarbij Kim en Donald, onze grote voormannen, beter kunnen zwijgen dan praten, althans op korte termijn. Dan zwijgen hun wapens ook nog even. Op langere termijn valt praten altijd te prefereren, al zou ik dat liever via diplomatiek geschoolde lieden laten gebeuren. En niet door een straatvechter en een opgeblazen tiener. De gedachte dat ons leven zomaar weggevaagd kan worden door een paar idiote regeringsleiders, blijft absurd. Temeer omdat je er vrijwel niets aan of mee kan doen.
Private Debt
Genoeg gepraat: gedaan moet er ook niets: na onze belegging in het Mixed Fund voor Illiquide Beleggingen, vorderen we nu verder met onze beoogde Private Debt investering. Uitgangspunten voor ons zijn: een aantrekkelijke verhouding tussen rendement en risico, een korte aanloop naar een vol belegde situatie en een brede diversificatie naar diverse Private Debt of soortgelijke instrumenten. Wij houden u op de hoogte.
Namens mijn collega’s,
met hartelijke groet,
Wouter Weijand, Chief Investment Officer
De gebruikte indices zijn: voor liquiditeiten “Euro Overnight Index Average”, voor obligaties “J.P. Morgan Global Bond Index Netherlands”, voor aandelen ontwikkelde markten “50% MSCI World ex Europe Net Dividend Index en 50% MSCI Europe Net Dividend Index”, voor aandelen opkomende markten “MSCI Emerging Markets Net Dividend Index’, voor hedge funds “Hedge Fund Research Global Index”, voor onroerend goed “FTSE EPRA/NAREIT Global Net Dividend Index”, voor grondstoffen “Bloomberg Commodity Index”, voor high yield “Credit Suisse High Yield Index”, voor emerging market debt (in $) “J.P. Morgan Glabal Emerging Market Bond Index ($ denominated)”en voor emerging market debt (LC) “Bloomberg Barclays Emerging Markets Government Index (local currency)”.
Bron: Bloomberg
De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verlden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.
© 2017 Providence Capital N.V. Alle rechten zijn voorbehouden.