Providence Capital

Greenwashing: de tucht van markt en media

Duurzaam? Ja, maar het moet wel zoveel mogelijk opleveren, is de typisch Nederlandse benadering. Mede onder druk van markt en media wordt beleggen echter toch steeds verantwoorder, aldus Wouter Weijand op Fondsnieuws.nl

Naast onze prachtige, tochtige kantoorvilla, lurken een paar elektrische auto’s aan onze pas geïnstalleerde laadpaal. De rododendrons staan in volle bloei in deze oase van groen. Binnentreden doe je over een brug, die je over een heuse slotgracht leidt. Hoeveel mooier kan het worden? Onze kantoorvilla is her en der versierd met klimop en van buiten zo flink gegreenwasht.

Van binnen is het niet helemaal hetzelfde. We meten weliswaar met behulp van Sustainalytics voor elke portefeuille waar de PRI enig geweld wordt aangedaan en rapporteren op stock-niveau van elk onderliggend beleggingsfonds en geheel geaggregeerd op portefeuille-niveau. Maar de airco doet ook vandaag weer flink z’n best: de maand mei belooft de warmste maand mei ooit te worden. Daarnaast verraadt ons wagenpark een barbell strategie: van geheel elektrisch en hybride tot young timer diesels. Laatstgenoemde neemt Sustainalytics gelukkig niet mee in haar analyse.

Wel hebben inmiddels heel wat van onze trackers omgezet naar een duurzame, tevens belastingvriendelijke, in Nederland gedomicilieerde versie. Duurzaam, jawel, maar het moet wel zoveel mogelijk opleveren, u ziet, dit is weer een typisch Hollandse benadering. Niet alle ETF-providers bieden zo’n oplossing. Het is dus even zoeken, maar dan heb je ook wat.

Dit is onze standaard, leggen we onze cliënten uit. In overleg breiden we dit uit tot een ‘exclusieve’ benadering: dan sluiten we specifieke beleggingen uit en krijgt het geheel een meer SRI-karakter. We kunnen ook verder gaan, tot en met impact investing aan toe. Wassen we daarmee ons straatje groen en schoon? Nee, maar enige inspiratie doe je onwillekeurig op, hier, in het prachtige Spieghel te Bussum.

Die groene spiegel houden we ons steeds vaker voor: waar kan het beter en houdt ons eigen gedrag daarin gelijke tred met ons beleggingsbeleid en de keuzes, die we onze cliënten bieden? Kan je nog met oude schuiframen werken als je fossiele aandelen uit zou sluiten? Is een parkeerplaats reëel voor iemand, die ook 10 minuten had kunnen fietsen? Ook onze cliënten kunnen bij ons hun auto opladen, maar een broodjeslunch zonder vlees of vis hebben we nog niet aangedurfd. Vrijheid, blijheid. Allemaal maken we keuzes, privé en zakelijk. Veel kan, niets moet.

De kracht van de verduurzaming schuilt mede in de marktreacties, die ze teweegbrengt. Die ‘schone’ diesels bijvoorbeeld verliezen rap aan waarde in de 2e hands markt. Zo rap, dat je het wel uit je hoofd laat om die straks nog te kopen. Daarom geloof ik evenzeer in de tucht van de markt als in de tucht van de media om die greenwashing (bijvoorbeeld dieselgate) te onthullen en echt veranderingen tot stand te brengen. Ook die ESG filters bij beleggingsfondsen krijgen straks scherpere contouren: van marketing gedreven ‘me too’ producten naar fondsen, waar goed onderbouwde keuzes worden vorm gegeven.

 

DOOR: WOUTER WEIJAND